Friday, 22 January, 2021
Home >>> Apple >>> Apple kupio animacijske stručnjake FaceShift
faceshift

Apple kupio animacijske stručnjake FaceShift

U poslovnom svijetu sasvim je normalno da veće kompanije kupuju one manje, nekad te akvizicije imaju logike, a nekad jednostavno ne možemo vidjeti razlog. Apple je nedavno kupio mladu, animacijsku kompaniju iz Švicarske pod nazivom FaceShift, čija se napredna tehnologija snimanja i sinhronizacije izraza lica koristila u novom Star Wars filmu i u brojnim visoko kalibarskim igrama.

Apple je i službeno potvrdio akviziciju ove kompanije nakon čega su krenule špekulacije oko toga u koje svrhe bi kompanija iz Cupertinoa mogla koristiti ovu tehnologiju? Špekuliranjima se možemo baviti do sutra da ne dođemo do pravog razloga, ali činjenica stoji da se ovdje radi o revolucionarnoj tehnologiji koja likovima iz igara i filmova dozvoljava da kopiraju izraze lica pravih glumaca. Kako ta tehnologija izgleda možete vidjeti na ovom videu:

Appleov glasnogovornik je izjavio kako oni povremeno kupuju manje kompanije ali ne razgovaraju o svrsi ili planovima. Imamo li na umu da je Apple u zadnjim godinama uzeo nekoliko kompanija usko povezanih sa tehnologijama za virtualnu stvarnost ili snimanje poput PrimeSense, Metaio ili Polar Rose, ne možemo se ne zapitati kakve mogućnosti Appleovci tu istražuju. Što vi mislite?