Sunday, 8 October, 2017
Home >>> Apple >>> AirPlay Mirroring na Mac-u i PC-u i to bez Apple TV-a
airplay-mirroring

AirPlay Mirroring na Mac-u i PC-u i to bez Apple TV-a

AirPlay – sigurno ste ponekad čuli za taj izraz tokom vašeg korištenja nekog od iOS uređaja ili AppleTVa. U slučaju da niste, da ugrubo pojasnimo o čemu se radi: AirPlay je Appleova tehnologija s kojom je moguće bežično streamati (tj. dijeliti) audio-video podatke između kompatibilnih uređaja. Dakle, moguće je dijeliti u realtime (u stvarnom vremenu) neki video ili glazbu između Maca, iPhonea, iPada itd.

Za one koje interesira tehničko objašnjenje i kompletna pozadina iza AirPlay tehnologije, mogu skoknuti do Wikipedije i pročitati opširnije objašnjenje (doduše, na engleskom jeziku) – klikom na sljedeći link.

Mi ćemo se u ovom tekstu bazirati na jedan dio tj. jednu od mogućnosti AirPlaya, takozvanu AirPlay Mirroring. Ona vam omogućuje da npr. ono što trenutno radimo na iPhoneu ili iPadu (u daljnjem tekstu iUređaj) podijelimo s drugima na nekom AirPlay kompatibilnom recieveru (prijemniku).

AirPlay Mac iPad

Ako imate AppleTV, on to podržava sam po sebi, ali ako biste nešto takvo htjeli podijeliti na Mac ili Windows računalima, morate postupiti malo drukčije.

Kao što smo spomenuli gore u tekstu, ako posjedujete AppleTV onda ovaj tekst uopće nije za vas jer dotični sam po sebi podržava AirPlay Mirroring. Nas trenutno interesira kako podijeliti ono što radimo na ekranu Mac ili Windows računala.

Prije nego što krenemo u daljne objašnjavanje, navedimo neki primjer zašto bismo uopće htjeli podijeliti ekran iUređaja na računalu? Npr. želite igrati neku igru na većem ekranu? Nema problema – samo uključite AirPlay Mirroring i… boom! (Demo Video) Igrate najnoviji Modern Combat 4 na 21“ ili 27“ ekranu iMaca. Želite gledati film na iMacu sa iUređaja? Nema problema! Pokazati drugima kako se koristi nekom aplikacijom na iUređaju? Nema problema, i to možete. Dakle primjera za primjenu ove tehnologije je mnogo, sve ovisi o vama za što vam konkretno treba.

Kako AirPlay na Windows ili Mac računalima

Prvo što trebate jest iUređaj koji je spojen na istu WiFi mrežu kao i računalo na koje hoćemo dijeliti sadržaj.
Nakon toga vam treba aplikacija koja će vam omogućiti prijem audio-video signala na računalu. Za to postoje dvije popularnije aplikacije: Reflector i AirServer. Obje su trial, i u sličnom cjenovnom rangu: Reflector $12.99, AirServer $14.99. Također, obje podržavaju Mac i Windows računala.

Osobno sam isprobao i jednu i drugu, i po vlastitom iskustvu mogu reći da je Reflector puno bolja kada se gleda odnos uloženo-dobiveno, tako da će u daljnjem tekstu biti opisana Reflector aplikacija.
Još jedna mala napomena: osobno koristim iMac, tako da opisi i screenshotovi će biti na OSX-u, ali funkcionalnost aplikacija je ista na obje platforme.

Dakle, da bismo skinuli Reflector, idemo na https://www.reflectorapp.com/, preuzmemo aplikaciju i instaliramo je.
Nakon prvog pokretanja pojavit će vam se nag screen s opcijom da kupite ili isprobate aplikaciju, kliknete na Try Reflector (isprobaj).
Možete za početak otići u postavke aplikacije da se upoznate s postavkama.
Na Macu je to Reflector – Preferences, nakon čega vam se pojavi sljedeći prizor:

Reflector Preferences

Optimize for – ovdje birate optimizaciju rezolucije iUređaj-a s kojeg će dolaziti AirPlay Mirror podaci.
AirPlay name – kao što i samo ime kaže, naziv računala koji će vidjeti vaš iUređaj. Ako želite zadani naziv računala, tada stavite kvačicu na Use my Mac‘s name.
Password – ukoliko želite zaštiti pristup računalu sa šifrom.
On Connection – ako želite sliku preko cijelog monitora prilikom spajanja iUređaja, stavite kvačicu na Launch Fullscreen; u suprotnom ostavite prazno.
Fullscreen Background – kad je slika preko cijelog monitora, pozadinska boja je po standardu crna, možete je promijeniti klikom na Solid Color; ako želite može biti i trenutni wallpaper koji imate na računalu, onda odaberete Desktop Background.
Current FPS – trenutni FPS (frames per second – ili po našem, broj sličica u sekundi) dostupno samo kada je iUređaj spojen.

Nakon što ste se upoznali s opcijama, zatvorimo ih i ostavimo Reflector upaljenim. Sada treba uključiti AirPlay Mirroring na iUređaju da bismo dobili sliku na računalu. U mom slučaju to je iPad 3.

Dakle pokrenemo multitasking bar na iUređaju i idemo na početnu stranicu gdje će nam se pojaviti AirPlay ikona.

Airplay iPad

Klikom na dotičnu ikonu, pojavit će vam se na popisu vaše računalo. Klikom na njega pojavi vam se ispod dodatna opcija Mirroring, koju uključite. To je to!
Sada sve što radite na iUređaju možete gledati na računalu.

iPad na Macu

Kao što možete vidjeti iz gornje slike vidljiv je kompletan zaslon iPada. Postoji opcija u Reflectoru da možete vidjeti i okvir iUređaja – ako preferirate. U tom slučaju idete na Menu bar od Reflectora: Device – Show Frame. Možete također promijeniti boju okvira, ako imate npr. bijeli iPad, onda idete na Reflector – Device – Frame Skin: iOS White. Dotična opcija nema nikakvog efekta na samu funkcionalnost, već je čisto kozmetička.

Primjena i Primjeri

Sada ćemo isprobati nekoliko zabavnih primjera za koji možete upotrijebiti AirPlay Mirroring.

Igranje na računalu…

Pošto je sad sve spojeno i iUređaj se prikazuje na monitoru vašeg računala, zašto ne biste zaigrali koju igru na dotičnom monitoru? U mome je slučaju iMac 20“ (2009 god.) ali oni koji imaju novije, tipa iMac 27“ – iskustvo će biti još ugodnije.
Dakle, pokrenete bilo koju igru na iUređaju, i to je to. U ovome primjeru iUređaj vam služi kao kontroler (ili jostick, ako preferirate) a slika i zvuk vam se prikazuje na računalu.
Za još ugodnije iskustvo bez distrakcije, preporučljivo se je prebaciti u full screen mod. To obavljate na sljedeći način: u Menubaru idete na Reflector – Device – Enter Full Screen.

Ugodno igranje! :-)

Gledanje filmova i slušanje glazbe…

Imate nekoliko filmova koje ste namjeravali pogledati na iUređaju, al htjeli biste ih pogledati na vašem računalu? Samo pokrenete željenu video aplikaciju, stisnete play i voila… video i zvuk se prikazuju na monitoru vašeg računala! Želite slušati svoju mp3 playlistu na računalu? Pokrenete muzičku aplikaciju na iUređaju i to je to!

Ostale primjene

Za što bi se sve još mogao iskoristiti AirPlay Mirroring? Pa recimo, možete ga iskoristiti da nekome pokažete kako funkcionira određena aplikacija na iUređaju…
Ako ste poslovnjak, tada ga možete iskoristiti i za nekakvu prezentaciju…

Šećer na kraju!

Reflector posjeduje jednu lijepu funkciju koja proširuje AirPlay Mirroring te mu daje jednu dodatnu dozu iskoristivosti. Sve što radite preko AirPlay Mirroring-a možete i snimiti kao video! Idete na Menubar pa onda Reflector – Device – Start Recording.

Na taj način možete npr. snimati kako igrate nekakvu igru, pa poslije uploadati na YouTube kao gameplay video. Ili možda snimiti video tutorial kako se koristi određenom aplikacijom… Bezbroj je mogućnosti, sve je na vama i vašim idejama.

Zaključak

Apple-ova tehnologija Airplay Mirroring-a je interesantna i u mnogočemu primjenjiva, kako za kućne tako i za poslovne korisnike. Ima puno prednosti, a jedina mana je (po mom vlastitom mišljenju) što se spojeni iUređaj ne može kontrolirati sa računala. To bi proširilo sam AirPlay Mirroring do neke nove razine. Doduše, postoji način na koji možemo kontrolirati iUređaje preko računala a to je preko VNC protokola, ali sama tehnologija je vrlo spora i zahtijeva jailbreakan uređaj – ali to je već druga priča… Možda sam Apple ugradi takvu funkcionalnost u nekoj od budućih verzija iOS-a, a do tada – mislim da je i ovako vrlo iskoristivo. ;-)

 

Troubleshooting

P. Uređaj mi šalje samo sliku ili zvuk na računalo. U čemu je problem?
O. AirPlay Mirroring opcija je dostupna samo na sljedećim uređajima: iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Mini, iPhone 4S, iPhone5 i iPod Touch (5-te generacije)
P. Uređaj mi uopće ne nudi opciju AirPlay. U čemu je problem?
O. a) Kao što je gore spomenuto, ako imate bilo koji od starijih uređaja (tipa iPhone 3GS, iPad 1, itd.) AirPlay vam neće raditi ili će raditi samo djelimično.
     b) Provjerite da li su vam računalo i uređaj spojeni na istu WiFi mrežu. Ako jesu, možda vam firewall ili router imaju otvorene portove koji su potrebni za AirPlay:
         TCP portovi 7000, 47000, 7100, 49228, 50259 i UDP 62572, 54780
     c) Restartajte računalo, pa probajte ponovo pokrenuti Reflector app.
 • rakun

  dobra igrica

 • Hocu da kupim….

  Je li ekran na sony exspiri z bolji od ekrana iphona 5, gdje ce biti bolja grafika i ljepota igrice!!!????

 • tomo2307

  kada dva puta kliknem home screen na iphone 4s 6.1.2 i idem do dijela sa volume nema mi ikone za air play gdje je mogu naci?

  • Kristijan

   Problem moze biti u vise toga. Prvi preduvjet ti je da su iPhone i PC/Mac spojeni na istu wifi mrezu. Ako je to u redu, onda problem moze biti do toga da ti firewall ili router blokira portove potrebne za funkciju Airplay-a. Znaci trebaju ti biti propusteni sljedeci portovi: TCP ports 7000, 47000, 7100, 49228, 50259 and UDP 62572, 54780

 • maki

  na 3gsu mi se nepojavljuje ta opcija mirroring mogu samo slike gledat na kompu te glazbu.. jeli to do programa jer je samo trail ili mob?? inace windows xp je…

  • Kristijan

   Reflector aplikacija podrzava sve, znaci i video i audio i mirroring. Sad nisam siguran dal je to mozda do samog 3GS-a, posto je to vec stariji uredjaj.

 • bok kako prvo oprostite sto cu vam postaviti pitanje koje nema veze sa ovom temom ali treba mi odgovor hitno
  jucer sam kupio iphone 5 i sve je biloo u redu ali u redu bio je na iosu 6.0.1 i onda sam ga digo danas na 6.1.2 i sada mi nece da ude u wi fi mrezu. on je nade ali kad hocu da udem pisse mi nemoguce spajanje na mrezu
  znate li vi u cemu je mozda broblem

  • Kristijan

   Dosta korisnika javlja da imaju problema sa slabim Wifi-jem u iOS-u 6 (i moj iPad 3 mi zna nekad radit probleme). Probaj jos jednom napravit restore na mobitelu, ali sa iTunes-ima.

  • Prvo probaj reboot router i iPhone ako vec nisi. Nekada router nemoze assign IP uredjaju. To se zna desiti sa svim WiFI antenama.

  • m84

   To se i meni događalo kad sam kupio iPhone 4S i nadogradio software. Pogotovo ako je u isto vrijeme bio i laptop spojen na router. Tada sam nazvao H1 telekom i pitao ih da li je problem s routerom ili sta, zenska je odonuda restartala router, rekla da ponovo ugasim i upalim iPhone i od tada sve funkcionira perfektno! :)

  • Restart iPhone I router. Probaj ponovo. Javi kako prođe.

  • k1

   restartuj iphone 10 puta zaredom i na kraju drzi home tipku, nakon sto ti se upali iphone odi u setings i tamo aktiviraz zrakoplovni, a nakon toga ga ugasi, trebalo bi sve raditi savrseno, javi kako je proslo…..

 • how.yes.no

  pozdrav,
  jel ovo radi i kad je komp u mrežu spojen kabelom.
  kod mene ima samo zvuk na zvučnicima al nema slike.
  hvala.

 • LCN

  Da li moze ovo na iphoneu 4?

  • Kristijan

   Moze, ali samo djelomicno. Mozes streamati zvuk i sliku, ali Mirroring opciju nemas

   • marac_

    može detaljnije?

    • Kristijan

     Znaci mozes pustati pjesme i video fajlove sa iPhonea na Mac ili PC, ali neces moci koristiti AirPlay Mirroring opciju, dakle da na racunalu vidis sve sto radis na iPhoneu

 • vele

  a jel postoji koji program da mozes sa iphone 4 igrad igre na monitor od windowsa jer na ovom programu ne mozes..pozz

 • iPhone

  Molim vas jedno pitanje koje nema veze sa ovom temom. Imam iPhone 3GS bio zakljucan pa sam ga otkljucao, prema vremenu update sam ga na iOS 6.1.3 (Nisam bio backup) i nasao restore na vasu stranicu i nemogu da nadem nikakav tutorijal da mu vratim Verziju Molim vas HITNO mi odg.