Wednesday, 20 December, 2017
Home >>> Apple >>> Apple ipak nije uspio dobiti multitouch trademark!
multitouch

Apple ipak nije uspio dobiti multitouch trademark!

Mislim da ne pretjerujem kada kažem da je Apple 2007 sa izlaskom provom iPhonea upoznao svijet sa multitouch funkcijom?

Naravno, touch zasloni su postojali i prije toga ali Apple je izmislio i upoznao velike grupe korisnika sa funkcijom multitoucha koji nam dozvoljava mnogo detaljnije operacije na touch screenu.

Osobno nikada nisam čuo riječ “multitouch” prije iPhonea.

U Siječnju 2007 Apple je zatražio trademark za riječ multitouch od Američkog trademark ureda i sada, 4 godine kasnije, je dobio svoj odgovor.

Neće moći!

Naime nakon duuuuuugotrajnog razmišljanja, Američki Trademark ured je odlučio da je riječ “multitouch” sada postala isuviše korištena, ne samo u Appleu nego i kod drugih proizvođača mobilne tehnike kao što su Samsung, HTC i Google, tako da su korisnici počeli upotrebaljavati ovu riječ ne samo za Apple uređaje nego i u svakodnevnom životu.

Slično kao riječ “kaladont”, što je ustvari brand paste za zube a ne sama pasta za zube, ili aspirin kako mnogi sada zovu bilo kakvu tabletu za glavobolju čak iako nije bazirana na Aspirinu. Itd.

Da je Apple dobio ovaj trademark, to bi značilo da niti jedna druga kompanija ne bi mogla reklamirati riječ multitouch na svojim uređaima, nego bi ovu funkciju morali nazvati nekako drugačije (MultiStolenFromApple) ili platiti Appleu da je koriste.

Što sada? Ništa, sve po starom.

Što vi mislite o ovome? Da li je ovo fer ili se slažete sa odlukom Američkog trademark ureda?

Source: [PCPro.co.uk]

  • djecal

    Apple nije izmislio multitouch nego je on postojao i prije na raznim aparatima, ne gadgetima. Apple je samo svijetu približio to u mobitelima… ipak, ne vidim u vašem članku zašto je to odbijeno!!! E, pa zato što je pojam pre opisan, tj. opisuje radnju. Da su ga nazvali iTouch, možda bi im to i prošlo…

  • djecal

    Btw, i ja volim apple proizvode i htio bih imati jednog, ali jednostavno moramo biti objektivni. Jel Apple u iOS 5 uveo status bar na povlačenje po uzoru na android???? Nemam apsolutno ništa protiv toga kao ni protiv Androida i Samsunga…