Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> Apple još jednom obara sve prodajne rekorde, ali kao i uvijek to nije dovoljno
rezultati

Apple još jednom obara sve prodajne rekorde, ali kao i uvijek to nije dovoljno

Kao i uvijek par tjedana prije objave Applovih tromjesečnih financijskih rezultata čujemo bezbrojne glasina i nagađanja analitičara koji nam još jednom i već šestu godinu za redom tvrde kako Apple propada i kako se iPhone ne prodaje.

Naravno analitičarima različitih financijskih ustanova je u interesu da isprepadaju javnost kako bi pogurali vrijednost stokova gore ili dolje a onda je na blogerima da te predviđanja poguraju, prepričaju, preuveličaju ili umanje kako se njima sviđa.

Nije bilo ništa drugačije ni ove godine. Ako imate Apple ili bilo kakvih drugih dionica dobro znate ovu igru i primjenu straha u prodaji i kupovini dionica.

Prodajni brojevi naravno pričaju drugu priču

Tim Cook i kompanija su prije pola sata spustili slušalicu na sada već poznatom tromjesečnom telefonskom pozivu, gdje je Apple svojim investitorima otkrio prodajne brojeve svojih iUređaja za prvo tromjesečje fiskalne godine koje je trajalo 13 tjedana završavajući 29.12.2012.

iphone-5

No prije nego što zaspete od dosade i priče o dionicama i finacijskim analizama, evo vam malo prodajnih brojeva te zarade koju je Apple postigao u tih 13 tjedna.

Apple je još jednom oborio finacijske rekorde te prijavio zaradu od $54,5 milijarde dolara sa profitom od 13,1 milijardi. S obzirom da govorim o milijardama dolara profita i da su ti brojeve teški i za zamisliti, za usporedbu, Američki gigant Amazon je zaradio 5.5 milijardi dolara profita od kako je počeo sa radom krajem devedesetih. Google sa svim svojim servisima je zaradio 2.75 milijarde u istom periodu.

Za usporedbu sa prošlom godinom, 17% povećanje kad je zarada bila $46,3 milijarde, sa profitom od 13,1 milijardu.

Osim toga prodano je

 • 47,8 milijuna iPhonea (u usporedbi sa 37 milijuna prošle godine)
 • 22,9 milijuna iPada (u usporedbi sa 15,4 milijuna prošle godine)
 • 4,1 miljun Macova (u usporedibi sa 5,2 milijuna prošle godine)
 • 12,7 milijuna iPoda (u usporedbi sa 15,4 milijuna prošle godine)

Vrijedno je napomenuti da su ovi brojevi procentualno niži nego prošle godine te da su analitičari predviđali da će Apple prodati 55 milijuna iPhonea, što znači da ovi brojevi neće biti dovoljni mnogima koji imaju Apple stock.

Od interesantnijih stvari na pozivu je istaknuto da:

 • Apple sada ima 137 milijardi dolara u kešu
 • Sada prodaje 1,5 milijuna iPhonea dnevno!
 • Do sada prodano 500 milijuna iOS uređaja
 • Da je prodano 2 milijuna Apple TV’a
 • Da sada postoji 250 milijuna iCloud profila
 • Da se dnevno šalje 2 milijarde iMessagea

Tim Cook je također pojasnio da Apple ne smanjuje narudžbe za bilo kakve dijelove, kao što glasine ističu, nego da što više ne može napraviti dovoljno dijelova i sastaviti dovoljno uređaja što je razlog zašto se nije prodalo još više iPad mini-ja i iMacova na koje sada morate čekati cijelih mjesec dana.

Sve u svemu odlični brojevi za Apple, odnosno Apple je gotov i zatvara vrata. Ovisno koga pitate. I ciklus se nastavlja.

 

Više detalja o rezultatima možete naći u službenoj presici.

 • Citoo

  Bravo Bravo
  Ovo izvjesce ce mnogima spustiti glavu prema podu,shvatiti ce da Apple je jednostavno tehnologijom i kvalitetom 10god.,ispred svih.

 • index

  citoo aj objasin kojom je to tehnologijom ispred 10god..Da nije ono revolucija panorama kamera itd…Kvalitetom je ispred svih. Ja imam iphone 5 i samsung galaxy note 2 i ios se nemoze mjeriti po funkcijama androida bez jailbreaka nije ni blizu androida sto se tice funkcija fluidnos i stabilnost je nesto drugo mada je android od jellybean fluidan i stabilan

 • Citoo

  Imao sam android 4 god.Kako sam presao na iphone preporodio sam se nema stekanja,rusenja,hoce,nece,nekazem da je android los samo jos uvijek nije stabilan kao ios,jailbreak me ne zanima ja sta hocu kupim i sve radi savrseno neidem okolnim nezakonitim putevima.To je jedan mali dio neda mi se pisati nesto vise da se nekome ne zamjerim,a i na financijskom planu iphone nakon godinu dana gubi oko 35% dok samsung htc itd budi sretan ako ga i prodas i dobies 30% od novoga.

 • dean

  Ne kuzim zasto onda dionice padaju abnormalno.?

 • ciciban

  Lazu ne budite naivni tim cook je hdz-ovac!
  Slusajte jednu stvar i zapamtite sta vam kazem apple u buducnosti ako se ne bude prilagodavao cijenama na trzistu završit ce kao nokia danas jer nije htjela mjenjati os.
  Ali ruku na srce to ce ih kostati ako ne promjene ove extremne cijene,evo jedan primjer:
  Iphone 4 8gb u trstu košta 440eura(vrijeme izlazka 24.lipanj 2010g) recite vi meni dragi forumaši ko je ovdje lud????

  • Problem je u tome sto je Amerika najvece Appleovo trziste za sada a tamo se iPhone 4 moze dobiti besplatno, iphone 4S za $100 a iPhone 5 za $200. U usporedbi sa nasim cjenama to je veoma pristupacno. Naravno mora se potpisati dvogodisnji ugovor sa operaterom. Operater nakon toga odbije $200-300 dolara od cjene sto pravi iPhone veoma pristupacnim. Americka mreza AT&T je upravo pokazala prodajne brojeve za treci kvartal 2012. 89% svih prodaja su pametni telefoni. 84% toga su iPhonei. 4.5% Svi Androidi i 0.5 ostali. Znaci kada je iPhone dostpuan za manje novce svi biraju iPhone. Naravno kod nas je obrnuto. Vecina kupuju sto mogu priustiti sto je u ovom slucaju Android. Cjene iPhonea kod nas su diktirane i veoma visoke is drugih razloga. Carine, ekonomija, lokalni zakoni o uvezu a operateri ne pojedu veliki dio cijene kao u Americi. Konacna cijena uredjaja ima jako malo sa Appleom a vise sa drugim stvarima. E sad neznam tko je lud tko nije ali neke stvari nisu kako izgledaju.

 • ciciban

  Lazu ne budite naivni tim cook je hdz-ovac!
  Slusajte jednu stvar i zapamtite sta vam kazem apple u buducnosti ako se ne bude prilagodavao cijenama na trzistu završit ce kao nokia danas jer nije htjela mjenjati os.
  Ali ruku na srce to ce ih kostati ako ne promjene ove extremne cijene,evo jedan primjer:
  Iphone 4 8gb u trstu košta 440eura(vrijeme izlazka 24.lipanj 2010g) recite vi meni dragi forumaši ko je tu lud???