Saturday, 17 April, 2021
Home >>> Apple >>> Apple kaže da je neko u FBI promjenio Apple ID lozinku na San Bernardino iPhoneu
tim cook fbi

Apple kaže da je neko u FBI promjenio Apple ID lozinku na San Bernardino iPhoneu

U interesantnom preokretu događaja, Apple sada tvrdi ispred DOJ (Department of Justice) suda da je netko u Američkoj vladi, promjenio lozinku na iPhone 5c uređaju koji je propadao jednom od terorista 24 sata nakon što je uređaj preuzet od strane FBI.

Ako niste upućeni u događanja izmežu Apple i FBI pročitajte detalje u ovom članku  prije nego što nastavite.

Netko je promjenio lozinku

Prema današnjim izjavama, Apple tvrdi da je tvrtka bila u redovnim razgovorima s FBI još od početka siječnja, te da su predložili četiri različita načina da se po mogučnosti dođe do podataka u koje je FBI zainteresiran, i to bez izgradnje specijalnog firmwara. Jedna od tih metoda bi uključila povezivanje telefona s poznatom WiFi mrežom kako bi se došlo do informacije.

Apple je poslao svoje najbolje inženjere da pokušaju tu metodu, ali stručnjaci iz nekog razloga nisu mogli upasti u telefon. Nakon malo interne pretrage je otkriveno da je Apple ID lozinka dotičnog telefona promjenje u roku od 24 sata nakon što je već bio u rukama FBI što je uništilo ikave šanse upada.

doj

Da Apple ID lozinka nije bila promjenjena, informacija koji FBI traži bi bila dostupna s iCloud backupa i nebi bilo razloga za nikakav back door software.

Apple je napomenuo da pravljenjem inačice software koja gasi sve sigurnosne mjere za brute force napade, FBI bi dobio nacrt rada i sigurnosnih mjera iOSa koje bi se onda mogle koristi za kodiranje vlastitih alata koji bi se kasnije mogli koristiti za špijuniranje svih korisnika sustava.

Apple je također napomenuo da vlada ni jedne druge zemlje u kojoj se iPhone prodaje, nikada nije zatražila ovakvu vrstu informacije. “Ako se ovakav firmware napravi, to će otvoriti Pandorina vrata koja se više nikada neće moći zatvoriti.”

Edward Snowden

Osim Applea, i druge Američke tech kompanije kao Twitter, WhatsApp i Facebook su se oglasile i podržale Apple u njihovom pokušaju da održaju sigurnost iOSa.

Uz nijh se oglasio i poznati Edward Snowden koji je u jednom tweatu zakuhao situaciju još više pa sad imamo još više pitanja.

edward snowden

Naime Snowden kaže da vlada ponovo nije objavila ključne detalje u ovom slučaju.

Tako na primjer, rekordi komunikacija koji prikazuju s kim su pričali, kada, o čemu i ostalo su preuzeti izravno od telekoma i nisu potrebni sa samog uređaja. FBI je dobio sve postojeće iCloud backupe s ovog telefona. Što je naj interesantnije iPhone u pitanju je izdan od strane Američke vlade pošto su oboje terorista radili za jednu granu vlade. Vladini telefoni se uvijek prisluškuju baš iz ovih razloga i korisnik telefona je morao potpisati ugovor da se slaže s ovom vrstom prisluškivanja. Kao što Edwdard kaže ovo je običan telefon a ne terorističi uređaj za komunikaciju. Osobni telefon (čovjek je imo dva) je uništen za vrijeme napada.

Ovo orginalnog tweeta:

Screen Shot 2016-02-20 at 1.37.22 AM

I na kraju Snowden dodaje da postoji mnogo drugih načina na koje se može ući u ovaj uređaj, te back door uopće nije potreban.

John McAfee

Uz njega se javio i luckasti John McAfee kreator poznatog McAfee programa za zaštitu od virusa te izjavio, da “Ako vladi treba pomoć, da on i njegova grupa najboljih hackera na svijetu mogu ući u taj iPhone u roku od tri sedmice a ako ne uspiju, on će javno pojsti svoju cipelu.” Njegove rijeći. Ako ne znate tko je John McAfee i koliko mu se može vjerovati, proguglajte ga malo. Vjerujte mi interesantan lik.

john-mcafee

Što se dešava?

Kako svaki dan procuri još malo informacija, meni se sve više i više čini da ovdje ima i nekih drugih razloga zašto FBI traži kreiranje ovog softwara koji možda i nema veze sa ovim terorističkim napadom. Da nebi zvučao previše paranoidno, pitam ja vas što se ovdje dešava? Zašto bi FBI trebao ući u telefon koji je izdan teroristima od strane vlade? Nije valjda nitko toliko tup da bi koristio taj telefon za terorističke planove?

Ško je i još važnije,  zašto je promjenjen Apple ID lozinka na tom uređaj dan nakon cjelog događaja? Javite nam što vi mislite i uključite se u raspravu putem komentara ili na Facebooku.