Tuesday, 17 October, 2017
Home >>> Apple >>> Apple kupuje iCloud.com za 4.5 milijuna dolara u pripremi za Cloud servis
icloud

Apple kupuje iCloud.com za 4.5 milijuna dolara u pripremi za Cloud servis

Ako ste do sada sumnjali da Apple tajno radi na cloud servisu onda bi vam ove novosti mogle promijeniti mišljenje.

Naime, Apple, kao i Google i Amazon, sprema se da otvori ogromni Cloud online servis koji će zamijeniti postojeći mobile.me servis i koji će dopustiti korisnicima da spremaju svoje infomacije u cloud (oblak). Ovo uključuje lokaciju uređaja, muziku, ostale fajlove, kontakte i tko zna što još ne.

Apple je za početak kupio kompaniju La La koja se bavila streamanjem muzike online. Ovo je bio korak preko kojeg bi Apple naučio kako da dostavi digitalni sadržaj, a naročito muziku Apple korisnicima i odlična indikacija da se sprema nešto novo vezano za streamanje.

Drugo, Apple je počeo graditi ogromni centar za čuvanje podataka u Sjevernoj Karolini, koji bi trebao biti jedan od najvećih u svijetu. Ovaj centar za podatke je već završen i u njemu se uskoro treba početi s radom.

Treće, Apple je od Američke kompanije Isilon Systems koja se bavi sa online storage biznisom i dostavlja online prostor (za kompanije kao MySpace, NBC Universal, Sony, and XM Satellite Radio), naručio 12 petabyte-a online storage prostora, što je nešto kao 12 tisuća terabajta. Navodno Apple će biti najveći klijent od postojećih 1500.

Četvrto, već se dobro zna da Apple pregovara sa muzičkim kućama koje dostavljaju muziku na iTunes, te se sa njima dogovara oko cloud servisa. Znamo da Google koji također radi na cloud servisu ima ogromnih problema sa ovom vrstom dogovora i znamo da Amazon, koji već ima online locker, ima legalnih problema sa raznim muzičkim kućama zbog piraterije i korišćenja servisa na ilegalne načine. Glasine kažu da je Apple već potpisao ugovore sa sve četiri glavne muzičke kuće u svijetu (EMI, Universal Music Group, Warner Music Group, te Sony) i da je spreman da počne koristiti njihov servis.

Peto, Apple je prestao prodavati postojeći Mobile.me servis, a Steve Jobs je u više navrata naveo da će poboljšati mobile.me servis i da nam dolazi nešto puno bolje i veće.

Zadnji udarac je kupovina internet domene “iCloud.com” za 4.5 milijuna Americkih dolara. iCloud.com je pripadao postojećoj kompaniji u USA pod imenom Xcerion, koja sada mijenja ime u CloudMe. Da li mislite da bi Apple potrosio tolike novce na domenu ako ne razmišlja o cloud servisu?

Zašto je ovaj cloud toliko bitan? Zašto svi pričaju o njemu? Kao i uvijek, ovo je jos jedna stvar putem koje bi Apple mogao uvesti revoluciju u način na koji koristimo mobilne uređaje pa čak i računala. Za sada najveća stvar vezana za cloud servis je muzika. Apple želi omogućiti korisnicima da ne spremaju svoju muziku na iPhone lokalno nego da im sva muzika stoji u oblaku te da se na taj način može kupiti i slušati. Druga stvar koja se spominje je online iTunes servis koji bi dozvolio wireless sinkanje iPhone-a preko oblaka a ne preko USB kabla. A poslije toga tko zna? Cloud OS kao Google Chrome?

Naravno mnogi imaju probleme sa cloud servisom. Dva najveća su sigurnost i privatnost te potrošnja internet prometa preko mobilnog telefona koji je ili preskup ili ograničen na određenu količinu MB. Da bi ovaj servis radio kako treba, sve mobilne mreže, počevši sa samim Američkim AT&T-om će morati početi davati neograničen promet svojim korisnicima i to za jeftine novce. Što se tiče sigurnosti i privatnosti, već znate da Apple prati vašu lokaciju, i da mnogi imaju problem sa Apple-ovim lokacijskim servisima koji trebaju biti popravljeni u novoj verziji iOS 4.3.3.

Da li ste spremni da ustupite ostatak svojih privatnih informacija i pošaljete ih u oblak?

U svakom slučaju, novi servis treba početi sa radom u roku od par mjeseci i govori se o cijenama paketa koje se kreću između 0$ do 20$ godišnje.

Da li se radujete ovom servisu? Da li mislite da ćete ga koristiti? Ili? Ostavite nam komentar putem FaceBook stranice ili Twitter-a.

 • Okljez Cilabis

  Lipo mi trosimo i to dobro ,kupujemo iphoe(ni malo jeftin) i aplikacije nevaljale pa kad isprave gresku plati da valja.Futrole ,folije…Onda izajde novi phone skoro sve isto,al mora se kupit novi da svi vide,pih! A Apple smo gladi bradu.

 • Matija_1991

  to je najveca glupost, pogotovo ako u buducim apple uređajima izbace fizicku memoriju za korisnicke podatke, jer sta ako crkne internet servis na neko vrijeme, ili nema signala, nemoguce je doc do svojih stvari, i kolko ce baterije trositi povezanost na internet, a da ne pricam kad ce se igrati neka igra koja ce se streamati, taj iCloud bi trebao biti kao opcija, a ne kako se pricalo da ce biti obavezna stvar, ako tako bude onda zbogom apple

  • Cloud ce za sigruno biti samo opcija. Nema sanse da samo bude cloud. Jedino ako naprave dva modela. Jedan za cloud jedan sa oboje…

 • Levitijan

  Pa sam znak ugrizene jabuke nam govori da je zlo blizu nas,Eva je ugrizla jabuku i sta se desilo?—>iPhone<—