Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> Apple radi na zaslonu koji štiti vašu privatnost
Apple-27-Display

Apple radi na zaslonu koji štiti vašu privatnost

Da li ćemo u budućnosti moći sadržaj našeg zaslona sakriti od znatiželjnih očiju?

S obzirom na količinu Apple-ovih patenata koji su “procurili” u posljednje vrijeme čini mi se da bi momci iz patentnog ureda trebaju da zovu vodoinstalatera. Danas na repertoaru imamo novu vrstu zaslona za mobilne uređaje čiji je autor, Apple-ov kreativac David Gere. Pomenuti zaslon značajan je po tome što posjeduje opciju zaštite privatnosti a sve zbog činjenice da je sposoban u raznim smijerovima emitovati zrake svijetlosti. U praksi, to bi značilo da ako je ta opcija uključena sadržaj na zaslonu može vidjeti samo osoba kojoj je zaslon direktno okrenut, dok bi posmatrači koji gledaju pod određenim uglom vidjeli samo prazan/ugašen zaslon.

Ovakav učinak namjerava se postići na taj način što bi zaslon emitovao svijetlost na materijal načinjen od tečnih kristala, dok bi potonji zrake usmjeravao na mikroskopske dijelove koje najbolje možemo opisati kao vrlo, vrlo mala ogledala. Navodi se da bi u okviru podešavanja bila dostupna opcija koja bi uključila ili isključila ovakav efekat. Moguća je primjena u iPhone-u, iPad-u, širom ponude iPod uređaja ali nije isključeno da ovaj zaslon zaživi i na nekom budućem iMac-u ili MacBook-u.

S obzirom da bi mnogi korisnici vidjeli prednosti ovakve opcije, nadam se da ovaj patent neće završiti u Apple-ovim ladicama i tu kupiti prašinu duže vrijeme. Da biste posjetili naše Facebook i Twitter stranice dovoljan vam je i sasvim običan zaslon.

  • Nenad

     Nadam se da ce postici ovo. :) Naravno da niko ne voli kad mu neko u autobusu zagleda u mob.