Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> Apple vidi iPad u učionicama bliže budućnosti
textbooks_experience_gallery1

Apple vidi iPad u učionicama bliže budućnosti

Iako su glasine koje smo čuli prije mjesec dana željele da povjerujemo kako je jučerašnja Appleova konferencija u New Yorku trebala biti pozornica sa koje će biti lansiran iPad 3 davno je postalo jasno da to neće biti slučaj. Održana jučer u Guggenheim muzeju ova konferencija bio je Appleov pokušaj da izazove promjenu u školskom sistemu, u prvom redu u SAD, a možda i kod nas za nekih dvadeset godina (nažalost).

Menadžeri najpoznatije tvrtke iz Cupertina natuknuli su kako bi tablet računala mogla odigrati važnu ulogu u obrazovanju u skorijoj budućnosti. Nije baš neka tajna da, kad je u pitanju obrazovni sustav, ni u SADu ne cvjetaju ruže. Sindikati koji jedu bilo kakav napredak i učmalost širom srednjih škola čiji nastavnici muku muče da motiviraju svoje učenike, samo su dio problema u koji zaista ne želim toliko da zadirem.

Prvi na pozornici bio je Phill Schiller koji je predstavio iBooks 2.0, drugu generaciju popularne iOS aplikacije za knjiške crve. Iako je ona dostupna kako za iPhone, tako i iPod touch, sva svijetla pozornice je ovdje uzela uloga koju će ova aplikacija odigrati na iPadu. iBooks 2.0 bit će platforma za učenje budućnosti. Učenici će preko iBookstorea moći kupovati interaktivne udžbenike, udžbenike kakve mi nismo mogli sanjati tokom našeg obrazovanja, udžbenike koji će biti bogati video sadržajima, koji će podržavati multitouch tehnologiju i koji bi uistinu mogli motivirati na rad i učenje (pod uslovom da učenik posjeduje iPad). Cijela stvar definitivno nosi prepoznatljivi Apple štih jednostavnosti i grafičke dorađenosti da je čak Omizi izjavio da mu je (skoro) žao što više ne ide u školu.

Predstavljena je i aplikacija za Mac OS X pod nazivom iBooks Author. Iz samog naziva možete naslutiti čemu će aplikacija služiti. Dakle iBooks Author pomoći će autorima da svoje udžbenike kreiraju na potpuno novi način i objave ih na iBookstore. Obje aplikacije su u potpunosti besplatne.

Sklopljen i ugovor između Apple i velikih izdavačkih kuća čija je primarna djelatnost izdavanje udžbenika. Da li će Apple izazvati revoluciju u školstvu “kolijevke demokracije” ostaje da vidimo u godinama koje su ispred nas. U nastavku možete pogledati i video koji objašnjava iPadovu ulogu u obrazovanju.

http://www.youtube.com/watch?v=KJxZG2Nv4KA

Image and video credit: apple.com