Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> iCloud – što će nam sve nuditi novi servis
photostream_cloud

iCloud – što će nam sve nuditi novi servis

Zanima vas šta da očekujete od iCloud servisa? Došli ste na pravo mjesto!

Nakon nekoliko mjeseci i najraznovrsnijih nagađanja o tome šta nas očekuje, iCloud je konačno predstavljen na jučerašnjem otvorenju WWDC-a. Oni koji imaju više od jednog iUređaja suočavali su se sa nepotrebnim i mukotrpnim poslom dijeljenja. Čak je i Steve Jobs priznao da je cijeli taj proces kojim će vaši podaci sa jednog biti dostupni na drugom iUređaju, blago rečeno, naporan ali sada iCloud obećava da će ponuditi adekvatno i elegantnije rješenje.

Međutim, od postojanja iCloud-a neće profitirati samo oni koji su u posjedu više iUređaja, virtuelni prostor za pohranu raznih podataka znat će cijeniti svi među nama koji imaju potrebu da svaki čas ne trče ka računalu da bi odabrani podatak vidjeli na svom iPhone-u, iPad-u, iPod Touch-u. U principu, iCloud će moći da čuva gotovo bilo koji podatak sa vašeg ljubimca: aplikacije, igre, muziku, knjige, fotografije, kontakte, unose u kalendar ali i postavke vašeg uređaja. Jednom kada se prijavite na iCloud pomoću vašeg Apple ID i pripadajuće lozinke moći ćete birati koji podaci će se bežično sinkronizovati sa “oblakom.” Pohranjeni podatci će vam biti dostupni u svako vrijeme i sa bilo kojeg iUređaja u vašem posjedu a po želji cijeli proces možete automatizovati tako da ne morate svaki put “ručno” vršiti sinkronizaciju. iCloud bit će integrisan u App Store. Na taj način sve vaše aplikacije i igre, te njihovi podaci (game save, razni dokumenti) moći će se pojaviti na vašim ljubimcima bez mukotrpnog ponavljanja, jedino treba imati na umu slobodni podatkovni prostor vašeg uređaja.

Tri dodatne aplikacije moći će bežično dijeliti podatke preko iCloud-a na vaše uređaje a riječ je o iWork paketu aplikacija (Pages, Numbers i Keynote). Pitate se kako vam ovo može koristiti? Pa, zamislite da započnete sa pisanjem nekog dokumenta na vašem iPhone-u ili iPad-u dok ste vani. Napisano možete sačuvati te će se ono automatski pohraniti u “oblak” a kada stignete doma možete da nastavite sa pisanjem. Praktično!

U okviru iCloud servisa Apple će nam nuditi 5 GB besplatne memorije ali način na koji će se memorija koristiti je jednostavno genijalan! Naime, kupljena muzika (preko iTunes-a), aplikacije, igre, knjige i fotografije koje ste uslikali sa vašim uređajem ne računaju se u pomenutih 5 GB! To ostavlja cijeli taj prostor za vaše mailove, dokumente, podatke o account-u te sve druge fotografije na vašem uređaju. Gledano sa te strane, 5 GB se čini više nego dovoljnim a s obzirom na neograničeno pohranjivanje aplikacija i kupljene muzike u “oblak,” moći ćete si priuštiti i da oslobodite nešto prostora na hard drive-u vašeg računala, prostora koji sve ovo uzima sada.

Šlag dolazi na kraju, sve gore nabrojane i opisane funkcije i mogućnosti bit će besplatne! Da ne bi došlo do zabuna, naglasit ćemo da će se plaćati servis Music Matching koji će skenirati cijelu glazbenu kolekciju sa vašeg računala te vam nuditi mogućnosti konverzije, upload-a na iTunes, download-a postojećih numera sa iTunes-a i još mnogo toga drugog. O tome ćemo opširnije pisati nešto kasnije a sada samo napominjemo da će taj servis koštati 25$ godišnje.

Podijelite našu stranicu i sa svojim prijateljima a pratiti nas možete preko Facebook-a i Twitter-a.

 • Dado

  Zanima me samo dali ce cuvati i igre ili druge stvari koje nisu kupljene legalno preko apstora ili ce kuziti da su s drugih izvora ?

  • Anonymous

   Vidjet ćemo :)

 • Nenad

  Sjajno! :) Mislio sam da Apple pored Google Music servisa nema tolike sanse, ali ovo je sjajna, sjajno! :)

  • Darko_Omizio

   Mi nismo ni u jednom trenutku sumnjali u Apple… ;)

 • kazo

  imam sedmicu beta na 4s…kako da dođem do Pages, Numbers i Keynote… i d ali je to uopće moguće…hvala

  • Pa preko App Storea kao i ranije. 9.99$ svaki. Neznam dali radi s iOS 7.

 • kico

  kako da oslobodim iCloud memoriju da bi telefon odradio sigurnosnu kopiju?!zahtijeva to stalno ..