Friday, 30 October, 2020
Home >>> Apple >>> iOS 4.2 recenzija za iPhone, iPod i iPad
ios-4.2-Golden-Master-Update

iOS 4.2 recenzija za iPhone, iPod i iPad

iOS 4.2 je najavljen prije par mjeseci nepuntjedan nakon izlaska iOS 4.1.  U prošlih par mjeseci vidjeli smo 3 bete i najnoviju iOS 4.2 GM Gold Master verziju i dosta novih opcija koje nisu bile najavljene od strane Steve Jobs-a. Prema izvjestajima sa par Njemackih internet stranica iOS 4.2 bi trebao izaci ovaj petak 12.11.2010. Update: Nazalost izlazak iOS 4.2 je pomaknut za sljedeci utorak 16.11.2010 radi problema sa WiFi konkecijom na iPad-u i iPhone-u. Navodno se wifi konkecija gubi nakon par minuta rada. Update: Nove glasine kazu da je izlazak pomaknut do 24.11.2010. U svakom slučaju treba izaći u 11. mjesecu. Kao što znamo final iOS 4.2.1 je izašao u javnost, a odmah za njim kako je i bilo najavljeno Jailbreak i Unlock za isti.

Ja sam imao priliku da se pozabvim sa iOS 4.2 GM na svom iPad-uobzirom je već moguće instalirati iOS 4.2 GM na iPad, pa cu vam ovdje dati kratku recenziju svih novih opcija koje izlaze za koji dan.

Vrijedno je napomenuti sve koji imaju otkljucane i jailbreak.ane  iPhone-a da pricekaju sa upgrade-om dok se zasigurno ne sazna da postoji jailbreak i unlock koji rade na novom iOS-u 4.2.

Multitasking – Je najvažnija opcija koja izlazi za iPad. Radiće na isti način kao i na iPhone-u stim da će imati malo durgačiju animaciju pri promjeni sa jedne aplikacije na drugu. Multitasking radi super na iPad-u unatoč manjoj ram memoriji.

AirPlay – AirPlay je ustvari upgrade za AirTunes koji vam dozvoljava da streem muziku sa iTunes-a na vaše drugo kućno raćunalo, Apple TV ili remote zvučnike. AirPlay je upgrade koji dozvoljava da streem-ate glazbu, video i slike pa čak i neke aplikacije na iPhone, iPad, iPod i Apple TV. Takodjer na različite zvučnike koji imaju AirPlay opciju.

AirPrint – je opcija koja vam dozvoljava da printate sa iPhone-a i iPad-a na bilo koji WiFi konektirani printer na vašoj mreži. Update: 10.11.2010 – Steve Jobs je rekao nekome preko email-a da AirPrint nece biti dostupan na iOS-u 4.2 radi problema sa printanjem na odredjenim printerima. Sto znači da ćemo morati pričekati još za ovu opciju.

Novi Ring Tonovi – iOS dolazi sa 20-ak novih ring tonova odnosno SMS tonova.

Orientation Lock – iPad ce dobiti promjenu na “orientation lock” gumbu koje će sada postati “mute” gumb kao i na iPhone-u. Orientation Lock će biti software opcija kao i na iPhone-u. Apple takodjer donosi “screen brightnes” za iPad koji se može naći na istom ekranu kao i lock.

Passcode Lock i Nova Tipkovnica – Zaključavanje sa password-om je sada moguce i na iPad-u. Passcode lock dolazi sa novom tamnom tipkovnicom koja će možda postati nova opcija u iOS-u.

Game Center – Game centar dolazi sada i na iPad i već postoji nekoliko igrica koje su odobrene od strane Apple-a.

Safari – Safari za iPhone i iPad sada ima ukljucenu tražilicu za rijeci na web stranici, poput CTRL+F na računalima.

Mail – Email pošta na iPad-u sada ima unified inbox, tako da možete vidjeti sve emaile odjednom kao i na iPhone-u iOS 4.1.

Youtube – Youtube dobiva “thumb up and thumbs down” sistem za ocjene. Youtube se takodjer može koristiti sa AirPlay-om.

Notes – Note sada imaju tri različita fonta koja se mogu koristiti. Marker Felt, Helvatica i Chalkboard.

Restrictions – Restrikcije za roditelje i djecu na iPad-u kao što su moguće na iPhone-u 4.1. Tako da sada možete blokirati određene opcije kao na iPhone-u.

To su sve opcije za koje smo dosada saznali. Pratite nas na Twitter-u if Facebook-u za daljnje update o iOS 4.2 @ Omizio

 • limun

  jel ovo finalna verzija ios 4.2 koja je puštena na download na ovom linku?
  http://download.imodzone.net/
  thx..

  • iOS 4.2 nije jos izaso. To je GM verzija.

 • filip

  jel istina da kad izađe 4.2 softwer da izlazi i unlock za 4.1 3g?!?!

  • Tako kazu :). Ja nevjerujem nista 100% dok nevidim. Dev team je rekako da ce izbaciti unlock za 4.2 za sve iPhone dva dana nakon iOS 4.2 izadje.