Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Activation Lock – Nova iOS 7 funkcija koja će smanjiti krađe iUređaja
activation lock

Activation Lock – Nova iOS 7 funkcija koja će smanjiti krađe iUređaja

Pametni telefoni ove generacije jako su poželjne stvari koje rijetko ko ne želi vidjeti u svome džepu. Krađe iPhonea i njegovih atraktivnih alternativa iz Android svijeta su u porastu već godinama a u posljednje vrijeme u SADu su državni činovnici bili sve glasniji u svojim nastojanjima da Apple, Samsung i druge velikane privole da nešto urade protiv toga.

Activation Lock je jedna u moru opcija novog iOSa 7 koji je sinoć predstavljen, te bi upravo ona trebala doprinijeti tome da što manje dugoprstića posegne za vašim iPhoneom. Funkcionirat će na slijedeći način. Ukoliko ga aktivirate na svom ljubimcu, te spletom nesretnih okolnosti ostanete bez njega, kradljivac koji ga je drpio po isključenju Find My iPhone funkcije više neće biti u mogućnosti da taj iPhone ponovo aktivira kako bi se on mogao koristiti na mrežama nekog telekomunikacijskog operatera. Isto će se desiti ako se odluči na brisanje sadržaja vašeg telefona – pri slijedećoj aktivaciji bit će primoran da unese vaš Apple ID i lozinku. S obzirom da lopov neće imati vaš Apple ID i lozinku ukradeni uređaj će biti potpuno beskoristan.

activate-the-phone

U teoriji ovo zvuči više nego odlično ali koliko će pomoći da se spriječe krađe u stvarnom svijetu ostaje da vidimo. Koliko će motivirani kradljivci biti upoznati sa ovom opcijom na početku te ko će se prvi dosjetiti načina da se ova sigurnosna funkcija zaobiđe ili poništi, pitanje je dana. Na žalost, vjerujem da će takvih individua i dalje biti u velikim brojevima. Koje je rješenje, po vama, idealno da se spriječe iPhone krađe?

Više o novostima sa WWDCa možete pročitati na slijedećim linkovima:

Image credit: engadget.com