Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Apple CarPlay prestavljen na Geneva Motor Show
carplay_feat

Apple CarPlay prestavljen na Geneva Motor Show

U petak smo načuli kako Apple planira predstaviti svoj iOS in the Car servis na salonu automobila u Ženevi. Shodno očekivanjima na prezentaciji jutros servis je službeno prestavljen sa novim, jednostavnijim nazivom – CarPlay.

carplay3

CarPlay je najavljen kao novi, sigurniji način da iPhone koristimo u automobilima. Kao što je i obećano prije godinu dana, sistemom će se upravljati pomoću sučelja na zaslonu ugrađen u sam auto, ili aktiviranjem Siri gumbom sa upravljača. Spajanjem iPhonea na vozilo sa ugrađenim CarPlay korisnik će moći jednostavno pristupiti kontaktima, obavljati telefonske pozive, preslušavati govornu poštu, diktirati ili preslušavati SMS poruke.

carplay2

Pored toga pristup će biti omogućen i aplikacijama za pregled mapa, slušanje glazbe, sportski orijentiranim aplikacijama i sločno. Dobre vijesti su da stream glazbe neće biti ograničen samo na iTunes Radio nego će se moći koristiti i Spotify, Pandora i slični servisi.

carplay1

Potvrđeno je da će i prvi partneri koji će CarPlay ugrađivati u svoja vozila biti Mercedes-Benz, Volvo i Ferrari te da će im se tokom godine pridružiti BMW, Hyundai, GM Ford, Jaguar, Land Rover, Honda, Peugeot i mnogi drugi. CarPlay će biti kompatibilan sa modelima iPhone 5, iPhone 5c i iPhone 5s, a kao softwareska opcija bit će “proguran” kroz neki budući iOS update (vjerovatno iOS 7.1). Čim isproduciram lovu za novi BMW serije 5 napravit ćemo i detaljan test :)

  • Tatko

    Ma super, kupio sam 5s, naručio za njega silikonske gaće i Volvo Cx90.