Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Apple donosi Widgete za razne aplikacije u iOS 5 – Patent
ios5-widgets

Apple donosi Widgete za razne aplikacije u iOS 5 – Patent

Apple je jučer dobio bitku sa Američkim uredom za patente i dobio prava na Multi-Touch Swiping Patent. Ovaj patent kaže da je Apple vlasnik jednostavnih multitouch gesti sa dva ili tri prsta, peniranje i zumiranje po ekranu i još par drugih sitnica.

Naravno, ovo su loše vijesti za Google, Microsoft i Rim te razne druge proizvođače pametnih telefona, jer će sada te kompanije morati plaćati Appleu ako budu koristili te vrste gesti na svojim pametnim uređajima.

Međutim, još je interesantnije da je dalje u patentu otkrivena slika i objašnjenje da patent uključuje i widgete i to widgete napravljene od strane developera a ne samo Applea. (User-Created Widgets(s))

Rezorianfly.com detaljnije piše u ovom patentu, međutim, ono bitno za nas korisnike je to da bi Apple u iOS-u 5 sada mogao dozvoliti razne vrste widgeta.

Tokom zadnje godine dana, widgeti su postali popularni u svijetu pametnih telefona i Apple je na svojoj WWDC 2011 konferencij već pokazao dva takva widgeta u svom notification centru. (Weather i Stock widgets).

Cydia developeri su se već bacili na pravljenje widgeta za iOS5 ali izgleda da će sada ti widgeti biti dostupni i ostatku App developera na način koji Apple odobrava.

Svi se nadaju da će third party widgets biti otkriveni zajedno sa novim iPhoneom 5 u rujnu ove godine.

Što mislite? Bilo bi dobro imati widgete sa svim aplikacijama?

Ako vam se sviđa ono što čitate, Omizio.com možete pratiti i na FacebookuTwitteru ili putem RSS-a.