Monday, 2 August, 2021
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Android >>> Apple iOS 8.1 i Android Lollipop – Poređenje sučelja
iOS-81-vs-Lollipop-comparison

Apple iOS 8.1 i Android Lollipop – Poređenje sučelja

Sa iOSom 8.1 koji se već nekoliko dana vrti na iUređajima, te nedavno predstavljenim Android Lollipop koji se očekuje početkom studenog, borba za prevlast u mobilnom svijetu ulazi u novu rundu. Prije nekoliko mjeseci pokazali smo vam screenshotove beta verzija ova dva sustava, iOS 8 beta i Android L (kako je Lollipop bio poznat u beta verzijama). Ekipa sa RedmondPie je odlučila to poređenje ponoviti sada kad znamo kako izgledaju konačne izvedbe oba operativna sustava.

I dok je istina da su značajke i sposobnosti ono što je bitno velikoj većini korisnika, sam izgled korisničkog sučelja je takođe važan kod operativnog sustava. iOS 8.1 nastavlja tamo gdje je stao prošlogodišnji iOS 7, dok Google nade polaže u svoj novi dizajnerski jezik pod nazivom Material Design koji će krastiti Lollipop i učiniti ga dostojnim konkurentom. Pogledajmo kako to izgleda (iOS 8.1 lijevo; Android Lollipop desno):

Lock Screen
Lock Screen
Home Screen
Home Screen
Telefon
Telefon
Kontakti
Kontakti
Multitasking
Multitasking
Postavke
Postavke
Aplikacije (Home Screen i App Drawer)
Aplikacije (Home Screen i App Drawer)

Moramo priznati da je Android prešao dug put, te da novi Lollipop 5.0 izgleda zaista odlično! Krajnja odluka o odabiru uređaja, i operativnog sustava, će uvijek biti u rukama korisnika.

 • Martin Crnković

  Android je potpuno kopirao ios!

  • Stevo

   Ma ne pričaj…

 • robee

  Lijepo odradjen L …nema smisla raspravljati tko je koga kopirao (uvijek ce netko nesto od nekoga…), bitno je da se oba os-a doradjuju i da krajnji korisnici imaju ugodnije rad.

 • iTatko

  Uz moćan hardware koji ulazi i u entry level mobitele, Android polako postaje vrlo ozbiljan sustav koji kupi značajan komad kolača koji je Apple na stare fore jeo. To su naravno jabučari skužili pa su se brže bolje sa polja razvoja hardverskih komponenti prebacili na razvoj e-bankinga jer su socijalne mreze dostigle vrhunac razvoja a postotak premali da bi ulagali u njih. Sad se postavlja jedno zanimljivo pitanje, kako misli Apple da kompenzira gubitak koji mu stvara Google sve vecom dominacijom na trzistu, NFC-om koji je implementiran gotovo u svaki novi Andromobitel srednje i više klase? Ali to nije jedina konkurencija, moja banka je odavno uvela paypass a ovih dana je startovala i pasivnom NFC tehnologijom u vidu stickera koji se jednostavno zalijepe na mobitel. Za one koji imaju aktivni NFC … da ne duzim, ovo meni izgleda kao hvatanje za slamku. Je li kreativnost i inovativnost Applea sahranjena sa Jobsom? Bliži li se dan kad će Apple dijeliti po pola sa Mikrosoftom 30 posto neandroid trzista? Po meni odgovor na oba pitanja je DA! Živi bili pa vidjeli!

 • iTatko

  P.S. RIM je mislio da će “na staru slavu” godinama držati “lojalno” tržište pod svojim krovom pa mu se to obilo o glavu. Sad kad bi vam netko poklonio Blackbery vi bi ste se malo poigrali s njim i trazili novu zrtvu da prihvati poklon. Nastavi li Apple da se oslanja na kult koji je stvorio medju potrosacima, čeka ih ista sudbina kao RiM.

 • Zeljko

  Moze biti samo jedan! iPhone forever!