Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Apple razvija iOS update putem mobilne mreže (OTA)
over-the-air-updates

Apple razvija iOS update putem mobilne mreže (OTA)

Da biste napravili iOS update, morate priključiti iUređaj na iTunes, skinuti iOS te dozvoliti iTunes-u da vam podigne operativni sistem.

Naravno, osim ovog tethered načina putem žice, tehnološki postoji mogućnost updatea direktno putem mobilne mreže, takozvani OTA update ili over the Air update, međutim Apple ovu opciju do sada nije nudio na svojim mobilnim uređajima.

OTA je bio popularan u prošlosti, prije nastanka pametnih telefona, pošto su cijeli operativni sistemi težili samo nekoliko MB. Dakako, to nije situacija sa pametnim telefonima čiji su operativni sistemi mnogo, mnogo veći.

Appleovi konkurenti kao Google i Microsoft, već imaju ovu opciju te mogu dostavljati OS update-e direktno bez spajanja na računalo. Međutim, bar sa Android uređajima ovo uzrokuje dosta glavobolje.

Ako ste ikada imali Android, onda znate da, ako vam padne mreža ili izgubite signal za vrijeme updatea, OTA update neće uspjeti nego će vam uništiti operativni sistem te telefon ne možete koristiti dok se ne spojite na računalo i ponovo ne instalirate sve ispočetka.

Poznati Blog 9to5mac je danas dobio informaciju da Apple radi sa Američkom mobilnom mrežom Verizon na dostavljanju iOS update-a preko mobilne mreže počevši sa iOS 5 koji treba da izađe ove godine.

Za razliku od Googlea i Microsofta koji samo dodaju zakrpe (patches) na svoje operativne sisteme, Apple svaki put instalira potpuno novu kopiju firmwarea.  iOS 4 već sada ima preko 700MB veličine. iOS 5 bi mogao biti i puno veći. Da li mislite da i jedna mobilna mreža moze podnijeti ovakav promet? Milijuni korisnika puta više od 700mb?

Ili je Verizon poludio ili će se Apple prebaciti na zakrpe sistema kao i Google i MS.

Očigledno je da ova tehnologija postoji i Apple je već koristi za Apple TV update ali to se radi putem WiFi mreže. U svakom slučaju, da Apple ne namjerava ovo uraditi, ne bi ni imao kontakte sa Verizonom. Kako li će ovo podnijeti drugi, manji GSM operateri koji nude iPhone je veliko pitanje.

Nadam se da iOS update, neće koristiti internet promet pošto bi ovo moglo postati veoma skupo za korisnike. Ovo funkcija bi možda mogla biti dio Cloud Servisa o kojem se priča?

Što vi mislite? OTA ili žično?

  • Dinic

    zicano

  • Karlito

    Zi(v)cano