Friday, 30 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> Apple se oglasio povodom pronađenog sigurnosnog propusta u iOS-u
iPhone_Backdoor-1

Apple se oglasio povodom pronađenog sigurnosnog propusta u iOS-u

Jonathan Zdiarski, forenzički ekspert i bivši jailbreak developer, je svojim otkrićem ovog tjedna uzdrmao Apple zajednicu. U svom izvještaju Zdiarski je optužio tvrtku iz Cupertino-a da svoj iOS isporučuje sa sigurnosnim propustom radi lakšeg pristupa državnih agencija ali i njih samih (popularni backdoor pristup).

Apple je prvo opovrgnuo ove navode te su rekli kako je navodni backdoor pristup tu samo radi lakšeg otklanjanja grešaka i problema. Naravno, većina korisnika je smatrala kako je to tek škrt odgovor te se Apple morao oglasiti sa detaljnijim objašnjenjem.

Apple je brzo objavio dokument u kojem je dao detaljniji uvid u mogućnosti dijagnostičkog pristupa iOS-u, te je bilo riječi pojedinim procesima koje je Zdiarski istakao. U ovom objašnjenju Appleovci su izjavili kako iOS nudi određene mogućnosti dijagnosticiranja kako bi se olakšao posao IT odjeljenjima u tvrtkama, developerima, ali i otklanjanju grešaka u njihovim centrima. Svi podaci koje iOS uređaj razmijeni sa računalom su zaštićeni te se ne uploaduju na Apple servere. Čitav dokument možete pogledati na ovom linku.

Teoretičari zavjera će plakati od sreće na ovakve vijesti ali prava istina je da danas ne postoji apsolutna privatnost. Ovakve backdoor ulaze će imati svi uređaji današnjice i budućnosti i to nije razlog da prestanemo vjerovati kompaniji Apple. Treba prihvatiti jednostavan fakt da ako godišnje ne uvozimo tone kokaina ili ne planiramo državne udare, naša privatnost neće zanimati državne službe sigurnosti :)

 

Image credits: mashable.com

  • Maki

    Apple je isuviše postao Americko oruzje, branite ga vi na Omiziu bas zdušno, po svaku cjenu, al niste u pravu. Koristi iPhone od prvog modela, i sad, ali politika koju praktikuju ce im se brzo odbit o glavu… Davanje ba kapaljku, previsoka cjena…