Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Glasine >>> Druga runda iOS 9 glasina donosi Force Touch integraciju i druge novine
themeboard-keyboard

Druga runda iOS 9 glasina donosi Force Touch integraciju i druge novine

WWDC 2015 konferencija je sve bliže i bliže  i kao i svake godine glasine o novinama u iOS firmware se zahuktavaju. Već smo vam javili o novinama u iOS 9 u prvoj rudi glasina a danas objavljujemo dodatne informacije zahvaljujući Marku Gurmanu sa 9to5Maca.

Force Touch

Prema najnovijim izvještajima iOS 9 će u sebi imati sada već popularnu funkciju Apple Sata, Force Touch. Force Touch dozvoljava treću dimenziju interaktivnosti s zaslonom gdje je zaslon osjetljiv na jačinu dodira. Tako da ne samo da ćete moći swipati već ćete moći pritisnuti jače i slabije kako bi otvorili dodate menu opcije i postavke. Pored toga novi hardware će u sebi imati taptic engine koji će dozvoljavati osjetite touch feedback ovisno gdje kilinete na zaslon. Funkcija je već integrirana u Apple Watch i u nove Macbookove i MacBook Pro prenosnike i radi savršeno. Imao sam priliku da i sam isprobam taptic feedback na novom MacBooku i Apple Watchu i moram vam priznati da je integracija odličnai veoma korisna.

ft2

Force Touch na iPhoneu će dozvoljavti slične funkcija kao na satu i Mac laptopima gdje, ćete na primjer moći otvoriti kontekstualne menije, ili recimo jedno dugme će imati više od jedne funkcije. Također ćete te moći ubrzati video ovisno o koliko jako pritisnete na gumb za premotavanje. Napraviti novi kalendarski event i slično. Prema glasinama integracija će biti implementirana kroz cijeli operativni sustav uključujući API podršku za App Store aplikacije.  Ovo će dozvoliti da se sučelje oslobodi extra dugmadi te će napraviti iOS još jednostavnijim i čistijim iz dizajn perspektive.

Mnogi se nadaju da će ovo riješiti problem korištenja uređaja jednom rukom koji je izgubljen prošle godine radi uvođenja većih zaslona na iPhone uređaje. Force Touch najvjerovatnije neće biti prikazan na WWDC 2015 zato što se radi o software/hardware funkciji nove generacije iPhone i iPad uređaja a te informacije neće biti otkrivene na Software konferenciji.

Tipkovnica

typkovnica

Osim Force Touch Apple navodno radi na poliranju iOS tipkovnice. Navodno u testiranju je nekoliko verzija. Kažu da je jedna od njih malo tanja nego dosadašnja kako bi oslobodila još više prostora na zaslonu te da u sebi sadrži gumbe za dodatne opcije kao cut & paste i druge. Također se navodi da će nesretno shift dugme biti promjenjeno kako bi bilo lakše vidjeti ako pišete velika ili mala slova.

Ostalo

Ove godine Apple Pay bi se trebao preseliti i u Kanadu što će obilježiti prvu zemlju poslje Amerika da dobije Apple pay način plačanja. iMessage aplikacija će dobiti još malih poboljšanja, većinom što se tiče group message obavjesti i slično.

To je sve za danas, nastavićemo pratiti zbivanje oko iOS 9 i detaljno vas izvjestiti čim nešto saznamo. Ako već niste pročitajte i druge detalje o kojima smo pisali u prvoj rundi glasina o novom iOS-u 9.

Ako želite biti obavješteni o novostima o vašem omiljenom operativnom sustavu možete nas pratiti i putem Facebooka ili Twittera.

Kredit: 9to5Mac