Wednesday, 28 October, 2020
Home >>> Apple >>> iCloud >>> iCloud prerasta u iCloud Drive i dobija mogućnosti DropBox-a
Screen Shot 2014-06-05 at 10.48.56 AM

iCloud prerasta u iCloud Drive i dobija mogućnosti DropBox-a

Kao što već možda i znate, iCloud je Appleov cloud service koji vam u pozadini sinka i pravi backup adresara, slika, emaila, aplikacija i svega ostalog. Većina nisu ni svjesni da su ovi podaci pristupačni na iCloud.com pošto je integracija urađena besprijekorno i sve radi u pozadini bez potrebe za ikavom interakcijom od strane korisnika. 5GB prostora je besplatno što je dovoljno za ovu vrstu podataka, a slike i aplikacije se ne računaju kao dio 5GB već se sinkaju neovisno od tog limita.

Međutim, oni od nas koji profesinalno koriste cloud servise su oduvijek željeli da imaju mogućnost sinkanja svih fajli sa računara ala DropBox što do sada nije bilo moguće. To će se promjeniti na jesen izlaskom iOS-a 8 te će novi iCloud Drive dozvoljavati sinkronizaciju svih foldera i fajli s iUređaja i Macova izravno na iCloud Drive. To znači da ćete imati pristup svim svojim fajlima na bilo kojem uređaju i ako napravite promjenu na jedom od uređaja svi ostali će pratiti iste promjene. Osim toga, iCloud će sada automatski sinkati sve fotografije a i videa sa iUređaja (a ne samo tisuću kao do sada) u nativnoj punoj rezoluciji.

Screen Shot 2014-06-05 at 10.54.26 AM

Naravno, za ovu vrstu sinka vam neće biti dovoljno 5GB prostora što je do sada bilo dovoljno za sinkanje backupa, adresara, kalendara, emaila i ostalih manjih fajli.

Novi iCloud Drive donosi opcije gdje možete kupiti 20GB prostora za 0.99$ te 200GB za 3.99$ mjesečno, što je jeftinije i od DropBoxa koji za 10$ daje 100GB. Apple je također potvrdio planove koji idu do 1TB prostora, međutim, cijene još uvijek nisu objavljene.

Sve u svemu odličan dodatak Apple eko sistemu.