Monday, 1 June, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> IconSettings – superpopularne kratice bez jailbreaka
icon_settings_main

IconSettings – superpopularne kratice bez jailbreaka

Već je prošlo više od mjesec dana otkako je objavljen  iOS 5, a od untethered jailbreaka ni traga ni glasa. Mnogi su se već odlučili da naprave tethered ili semiTethered jailbreak a mnogi još uvijek strpljivo čekaju da izađe untethered jailbreak te da se dočepaju svojih omiljenih tweakova.

Ako ste jedan od onih koji još uvijek nisu probali tethered ili SemiTethered jailbreak, onda danas imam dobre novosti za vas.

Naime, ako vam nedostaju aplikacije kao SBSettings koje prave kratice ka određenim postavkama iOS-a, onda definitivno pogledajte i probajte IconSettings.

Naime, radi se o “bookmarklet” java bookmarku koji vam dozvoljava da dođete do određene postavke u iOS-u 5. To znači da putem određene web stranice možete kreirati ikonice na springboardu koje prave kraticu ka određenoj postavci u iOS-u, i to sve bez jailbreaka.

Primjer, ja osobno čitam navečer u mraku te veoma često mijenjam “brightness” zaslona na iPhoneu ili iPad-u. Navečer mi je na ekranu presvijetlo a ujutro pretamno. Do sada sam ovo mogao lako i brzo uraditi preko jedne od brojnih Cydia tweakova, međutim bez jailbreaka to i nije tako brzo niti lako.

Sada uz pomoć IconSettinga mogu doći do brightness zaslona direktno putem jedne ikonice na springboardu. Dakle, umjesto tri koraka sada moram učiniti samo jedan.

Osim brighnessa, IconSettings može napraviti kraticu ka bilo kojoj funkciji iOS-a. Kao na primjer Airplane mode, Bluetooth, Facetime, iCloud, network, i mnoge mnoge druge.

Sve što vam treba možete naći ovdje, ali u slučaju da vam nešto nije jasno, ispod su vam detaljne upute.

Upute:

Korak 1: Kliknte na ovaj link putem safarija na iPhoneu


Korak 2: U dnu možete naći linkove ka određenim postavkama (ili punom paketu ikona za sve postavke)
Korak 3: Kliknite na onaj koji vam je potreban
Korak 4: iPhone će vas pitati da li želite da otvorite određenu postavku. Kliknite Cancel.


Korak 5: Kliknite na bookmark na toj stranici te na Add to Home Screen.


Korak 6: Ovo će vam pokazati bookmarklet ikonicu za to funkciju. Kliknite na Add

To je to, sada će vam se ova kratica pokazati na springboardu. Kada je kliknete, iPhone će otići na određenu postavku za koju ste napravili kraticu. I to je to. Puno bolje i brže.

Ovdje možete naći i kratku video recenziju.

Dobar trik, budući da vam za ovo ne treba jailbreakan iPhone te je sve potpuno besplatno.

Javite nam što vi mislite o IconSetting bookmarkletima?

 • Darko_Omizio

  Odlicna stvar…!!!

 • Darkobusic

  super

 • Jure91

  Napravili su update na stranici, sada se moze postaviti na novi, jednostavniji nacin, i to tako da se klikne na link te instalira profil. Upute se mogu naci na stranici pod clankom “new way”

 • Sinisa

  A kako izbrisati ikonu?

 • Usa1

  da li meni moze ko pomoci, imam Iphone, ali se stalno nesto gasi, kao da je program otisao u propast!
  Kako to popraiti i da li se moze odkljucati, jealbrekovati, ako neko ima rijesenja molim da mi pomogne OK, unapred hvala drrugari.

  • Kako mislis da se gasi? Kada? Sam od sebe? Da li je baterija? Da li je IP otvaran? Da li ti je ispao? Da li je pod garancijom? Koji iPhone? Koja verzija iOSa? Koja verzija basebanda? Dajte malo vise informacija???

   • Usa1

    pozdrav! Ovako prije svega jest pao u vodu, zatim je radio normalno dok ga nisam podigao ne veci iOS, ali se ne sjecam koji je bio prvi znam da sam ga vratio na 4.3.4. sad trenutno.Modem Firmware je 05.16.02. iphone je 3gs.
    Gasi se sam od sebe, malo radi i opet se restartuje, pa postaje pre-dosadno, kad pricas on se jednostavno ugasi. mislim da je baterija OK, nije pod garancijom trenutno.

    uglavnom to je to  ako treba jos nekih informacija tu sam. hvala na pomoci

    • Darko_Omizio

     Po mome misljenju moze biti da nije dobro napravljena instalacija iOS-a tj da se nije dobro extraktirao ili druga stvar moze biti da je neki problem s maticnom…

     • Usa1

      Dobro, imali za ti rijesenje, a mislim i ja kao i Darko da nije instalacija uradena dobro sa iOS-om, kako to popraviti i ustvari da li ima rijesenja za to?

     • Darko_Omizio

      Probaj ponovno instalirati isti iOS pa ces vidjeti da li ti i dalje radi isto, a ako je tako onda nesto nije u redu s maticnom… :(
      Mislim nista te nekosta probati ponovno instalirati iOS koji sad imas ili podici na iOS 5.0.1 ali preko jednog od programa npr. snowbreeze tako da ti ostane isti baseband…

     • Usa1

      OK, a da li ga mogu vratiti na manji iOS npr; 4.3.3 posto je sad 4.3.4. ili jos manji 4.3.2. ili jos manje?
      Kako mogu spasiti baseband, moguli ga vratiti va prvobotno stanje, fabricko ili je to nemoguce?

      sacekat cu ipak vas odgovor da vidim koji korak da uradim, ako ima jos nesto da bi mi mogli pomoci bilo bi dobro.

      bojim se da ga skroz ne zaf….., pa nece nikako raditi. a ako je ipak matica onda nista to je to.
      nista hvala puno

     • Darko_Omizio

      Znaci da bi spustio iliti downgreado na nizu verziju potrebno je imati spremljene SHSH blobse (elektronski potpis verzije) od te verzije na koju zelis downgredati… To mozes provjeriti tako da skines TinyUmbrella program na comp. te otvoris program i kliknes na Save SHSH te ce ti nakontoga pisati koje verzije imas spremljene… 
      A baseband nemozes spustati na neku nizu verziju niti ga vratiti na tvornicko vec ga jedino uz pomoc jednog od alata ( Sn0wbreeze,Redsn0w) mozes ostaviti (sacuvati) taj postojeci…

    • Kao sto rece Darko mozes probati ponovo instalirati firmware za svaki slucaj, ali razlog za gasenje je vjerovatno neko ostecenje od vode koje se bas potrefilo kada si instalirao novi OS. Takve stvari su obicno hardware problemi.