Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Android >>> iMessage aplikacija za Android predstavlja ozbiljnu prijetnju!
imessagechat

iMessage aplikacija za Android predstavlja ozbiljnu prijetnju!

Bez ikakve najave ili prateće pompe jučer je na Google Play Store sletila aplikacija u najmanju ruku zanimljivog naziva i funkcionalnosti – iMessage Chat.

Korisnicima kompatibilnih Android uređaja ova aplikacija omogućava razmjenu iMessage poruka sa korisnicima Apple uređaja a sve bi bilo krajnje bajkovito da sa sobom ne nosi prilično uznemiravajuće probleme i propuste.

imessagechat

Za manje od dvanaest sati aplikaciju je preuzelo više od deset tisuća Android korisnika te se čini kako ona radi bez i najmanjeg problema. Aplikacija nije Appleov službeni uradak, djelo je developera po imenu Daniel Zweigart a uspjela je privući dovoljno pažnje da dođe pod lupu priznatih developera iz Apple svijeta.

Jedan od prvih koji ju je detaljno prečešljao bio je kreator Cydiae Jay Freeman, kojeg još bolje poznajemo pod nadimkom Saurik. Način na koji aplikacija radi je uznemiravajući. Pomoću unesenog Apple ID ona se spaja sa Appleovim serverima, ali umjesto da direktno isporuči poruku drugom uređaju/korisniku, ona sve podatke šalje na drugi server lociran negdje u Kini koji je, da se kolokvijalno izrazimo, lijepo otpakuje, analizira njen sadržaj i tek je onda proslijedi primaocu!

Ono što Saurik, Pod2g i drugi naročito naglašavaju je činjenica da kada ste dobili pristup Appleovim serverima i prošli proces provjere autentičnosti uređaja, ne postoji potreba da se podaci iz poruka šalju na bilo koji drugi server. Na žalost, tu teško preostaje prostora za čista posla te ti serveri aktivno mogu prikupljati AppleID naloge i pripadajuće lozinke od tisuća korisnika.

Sigurnosnih pitanja je još mnogo ali do sada izneseno je samo po sebi dovoljno da korisnike upozori da ni u kojem slučaju ne koriste ovu aplikaciju jer mogu ugroziti kako sebe, tako i druge. Koliko vidim, aplikacija je već povučena sa Play Storea. Ukoliko dođe do daljeg razvoja ove priče blagovremeno ćemo vas obavijestiti.

 

Featured image credit: grahamcluley.com

Izvor: International Design Times

  • marko

    Ne kužim zašto bi ja (da sam) na androidu uopće imao apple ID.

  • netko

    Pa mozda imas iPhone i Android tablet ili obrnuto ili cak oboje…

  • Maki

    Android je stvarno… Ali ono baš ! Negativna energija