Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 10 dozvoljava brisanje standardnih Apple iOS aplikacija
pasted_image_at_2016_06_13_02_42_pm

iOS 10 dozvoljava brisanje standardnih Apple iOS aplikacija

Iako Apple na otvaranju WWDC konferencije nije spomenuo mogućnost brisanja standardnih Apple iOS aplikacija za glazbu, mail i slično, na App Storeu su se pojavile mnoge od tih aplikacija dostupne za preuzimanje a developeri koji su već instalirali prvu iOS 10 beta inačicu svjedoče kako se mnoge od njih sada mogu obrisati baš kao i obične App Store aplikacije.

Delete-install-stock-mail-ios-10-1024x898

Lista aplikacija (na engleskom) koje se mogu obrisati izgleda ovako: Calendar, Weather, Maps, Videos, Notes, Reminders, Stocks, iTunes Store, Home, FaceTime. Pretpostavljamo da važnije aplikacije kao Telefon i Poruke neće imati ovu mogućnost što naravno i ima smisla. Korisnici su godinama vapili za ovom mogućnošću. Jedan od razloga je naravno da se oslobodi nešto dragocijenog skladišnog prostora ali, ruku na srce, veći razlog je to da pojedine aplikacije kao što je Stocks gotovo niko živ nije koristio.

Iako Apple još ništa službeno nije rekao povodom ovoga vidjet ćemo u kojem pravcu namjeravaju ići, naročito kad su u pitanju stvari kao što je linkovanje ka tim aplikacijama, npr. otvaranje mail linkova kad se obriše Mail aplikacija.

Pročitajte ostatak naših članaka o novostima sa WWDC 2016:

iOS 10 – Noviteti u Telefon aplikaciji

iOS 10 – Novosti u Foto aplikaciji