Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 10 – Noviteti u Telefon aplikaciji
wwdc-phone-app

iOS 10 – Noviteti u Telefon aplikaciji

Apple nam je sinoć na WWDC otvaranju pokazao novi iOS 10 koji ćemo na iPhone, iPad i iPod touch uređajima dobiti ove jeseni. Očekivano, Cook i ekipa su nastavili razvijati svoje servise u očekivanom pravcu a nove, pametne, opcije u Apple stilu već iduće godine ući će u navike korištenja. U narednim danima trudit ćemo se da vam detaljno opišemo najveće promjene i nove značajke koje iOS 10 donosi. Danas počinjemo sa Telefon aplikacijom.

Ironično Telefon aplikacija spada u one sa kojima korisnici provedu najmanje vremena. Apple se potrudio da sa novom iOS generacijom uvede nove pametne opcije koje će poboljšati telefonski aspekt iPhonea. Jedna od najvećih novina obuhvata glasovnu poštu (voicemail). iOS 10 će imati mogućnost da sve glasovne poruke prevede u tekst koji će korisnici moći čitati umjesto da preslušavaju poruku, što će imati smisla u situacijama kada se nalazite u bučnoj sredini pa baš i ne možete čuti sve kako treba.

wwdc-2016-voicemail-transcription

Kada na svom iPhone uređaju dobijate poziv od nepoznatog broja Apple će vam sada reći kakve su mogućnosti da to bude spam poziv. Pozivi sa nepoznatog broja su često naporni a sada ćemo ih moći lakše izbjeći ako znamo da s druge strane linije stoje oni koji žele traćiti naše vrijeme.

Jedna zaista odlična novost je to da će Apple otvoriti API za Telefon aplikaciju developerima voip aplikacija tipa Skype, Viber ili Whatsapp. Zahvaljujući ovoj integraciji pozivi koji će dolaziti sa ovih aplikacija će biti puno bolje izvedeni i pouzdaniji za prihvatanje i odbijanje (baš kao i obični telefonski pozivi) što je značajno praktičnije od gotovo beskorisne Lock Screen notifikacije koju bi dobijali do sada.

wwdc-2016-phone-voice-api

Prve beta inačice iOSa 10 već su u rukama developera a javno beta testiranje počinje narednog mjeseca. Sa ostalim iOS 10 novitetima nastavljamo već danas.

Pročitajte ostatak naših članaka o novostima sa WWDC 2016:

iOS 10 dozvoljava brisanje standardnih Apple iOS aplikacija

iOS 10 – Novosti u Foto aplikaciji