Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 10 – Objašnjen je cijeli proces brisanja standardnih Apple aplikacija
Delete-stock-apps-iOS-10-iPhon-screenshot-001

iOS 10 – Objašnjen je cijeli proces brisanja standardnih Apple aplikacija

Kada su nam Appleovci prošlog ponedeljka predstavili novi iOS 10 nije bilo riječi o brisanju standardnih iOS aplikacija već je ta opcija otkrivena u prvim beta inačicama sustava do kojih su došli developeri. U međuvremenu su Phill Schiller i Craig Federighi progovorili o ovoj temi i to kod poznatog John Grubera koji stoji iza Daring Fireball bloga.

Na ovaj način došli smo do mnoštva novih informacija. Za početak, aplikacije se ne brišu u pravom smislu te riječi nego samo njihova ikona biva uklonjena sa Home Screena zajedno sa korisničkim podacima, dok aplikacija i dalje ostaje dio iOS-a. Razlog za ovo treba potražiti u tome što kod tih aplikacija mora ostati na iOS uređaju u vidu potpisanih paketa kako bi Apple mogao vršiti provjere autentičnosti i kako se ne bi zakomplikovale pojedine funkcionalnosti uređaja nakon stvarnog brisanja.

Dvojica Appleovih čelnika su potvrdili da u aplikacije koje se mogu “obrisati” spadaju: Calculator, Calendar, Compass, Contacts, FaceTime, Find My Friends, Home, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Mail, Maps, Music, News, Notes, Podcasts, Reminders, Stocks, Tips, Videos, Voice Memos, Watch app i Weather. News aplikacija će se moći ukloniti u kasnijim beta inačicama iOSa 10. U novom Apple dokumentu koji objašnjava ovaj proces naglašeno je kako su te standardne Apple aplikacije dizajnirane tako da zauzimaju što manje prostora na uređaju pa sve skupa “teže” manje od 150MB.

Delete-stock-apps-iOS-10-iPhone-screenshot-003

Ukoliko korisnik otvori link ili izvrši operaciju koja je vezana za neku uklonjenu aplikaciju iOS će otvoriti upozorenje i ponuditi korisniku povratak uklonjene aplikacije. Nudeći ovu opciju umjesto pravog brisanja Apple ide sigunom i provjerenom putanjom koja ponovo štiti kako njih, tako i njihove korisnike od potencijalnih problema koji bi nastali u slučaju da su u Appleu odlučili da ove standardne aplikacije ažuriraju putem App Store-a a ne putem ažuriranja samog iOSa.

Sada konačno imamo službenu metodu koja nam omogućuje da uklonimo nepotrebne aplikacije, ili bar sakrijemo. Jeste li vi zadovoljni ovakvim rješenjem?