Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> iOS 5 – Apple testira aplikacije na novoj generaciji operativnog sistema
ios-5-460x250

iOS 5 – Apple testira aplikacije na novoj generaciji operativnog sistema

Prvi dokazi da je iOS 5 u procesu izrade!

Čini se da je Apple ove godine odlučio odstupiti od ustaljenog reda prema kojem su do sada vukli poteze. Do sada smo navikli da u travnju već čujemo kako su prve beta verzije slijedeće iOS generacije u rukama developera što je značilo i to da novi iOS dobivamo na ljeto, zajedno sa novim iPhone-om. Međutim, ove godine su nagađanja bila prilično glasna oko toga da novi iPhone neće biti predstavljen do rujna a današnja vijest samo je još jedna potvrda toga nakon nedavnog predstavljanja bijelog iPhone-a 4 sa “blagim” zakašnjenjem od deset mjeseci.

Ekipa sa američkog bloga 9to5mac juče je došla u posjed zanimljivog screenshot-a koji svjedoči o tome da je Apple tek u fazi internog testiranja aplikacija sa iOS 5, o čemu su obaviješteni developeri aplikacija koje su u pitanju. Kao što je bilo i za očekivati, testiranje se vrši na iOS uređajima svih veličina i varijacija: iPhone, iPad i iPod Touch. Iako se na pomenutom screenshot-u ne može naći potvrda da se testira na iPhone-u 3GS, bolje upućeni govore da Apple vrši testiranja i na tom ureađaju ali da nisu još sigurni da će dobiti optimalne rezultate na “zastarjelom” hardware-u.

Ako ćemo suditi po dosadašnjim iskustvima, developeri bi trebali dobiti prve beta verzije iOS-a 5 za par mjeseci, a sretnici bi u čarima iPhone-a 5 mogli uživati najranije u poodmakloj jeseni ove godine.

Omizio možete pratiti i preko naših Facebook i Twitter stranica.