Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 5 beta 3 dostupan developerima
ios5-460x250

iOS 5 beta 3 dostupan developerima

Nova beta verzija iOS-a 5 već je u rukama developera! Pročitajte koje su novine sadržane.

Jučer je Apple registrovanim developerima poslao treću beta verziju iOS 5 operativnog sustava. Kako to obično bude, svaka beta verzija sa sobom donosi niz poboljšanja, više stabilnosti i novih opcija. Kao i što je to bio slučaj i sa prethodnim verzijama, iOS 5 beta 3 podržava sljedeće uređaje:

 • iPad 2
 • iPad
 • iPhone 4 (GSM)
 • iPhone 4 (CDMA)
 • iPhone 3GS
 • iPod touch 4G
 • iPod touch 3G
 • Neke od najvažnijih, do sada poznatih, novina koje su otkrili developeri koji su imali priliku da se poigraju sa novim firmware-om su sljedeće:

  1. Do sada smo mogli isključiti spajanje na 3G i EDGE mreže kada smo u roamingu a novi dodatak je da to možemo učiniti i sa pozivima i tako izbjeći dodatne troškove
  2. Podešavanje lokacijskih usluga obogaćeno je novim opcijama. U okviru PC free početne postavke iUređaja dodan je i novi odjeljak koji omogućuje prolagođavanje  raznih lokacijskih postavki. Osim što se mogu u potpunosti isključiti, prilagođavati se može koje će funkcije koristiti podatke o vašoj trenutnoj lokaciji.
  3. Iako je poznato da iPhone korisnici više neće na raspolaganju imati iPod aplikaciju već dvije zasebne Music i Videos aplikacije, Apple je u novoj beta verziji uveo  upozorenje koje korisnike obavještava kako je filmove i druge video fajlove sada mogu naći u Videos aplikaciji.
  4. Značajno poboljšanje brzine u odnosu na prethodne verzije
  5. Drugi tweakovi, kao što su nove ikone pojedinih aplikacija i tako dalje.

  Ovdje ćemo vas još jednom upozoriti da je instalacija svih beta verzija iOS 5 dostupna samo developerima! Običnim korisnicima ne preporučujemo, ni pod kakvim okolnostima, instalaciju iOS 5 beta 3 jer time možete načiniti štetu svom uređaju!

  Zajedno sa iOS 5 beta 3 izbačen je i iTunes 10.5 beta 3, bez kojeg sinkronizacija novog firmware-a ne bi bila moguća. Dev-Team je reagovao brzo te je izbacio update RedSnOw alata kako bi developeri mogli jailbreakati novi firmware. Ubrzo se pojavio i bug da uređaji koje pokreće jailbreakan iOS 5 beta 3 ne mogu pokretati App Store aplikacije te je, u roku od par sati, uslijedio novi RedSnOw update koji popravlja ovaj bug.

  Pošto je izlazak službene iOS 5 verzije sve bliži, raduje nas da vidimo kako se pojedini bugovi ispravljaju i da se nove funkcije još uvijek dodaju. Šta li nas još očekuje ispod površine, sakriveno u programskom jeziku? Koje nove, uzbudljive i praktične funkcije ćemo moći koristiti? Vrlo malo vremena je ostalo do rujna kada ćemo to moći utvrditi.

  Ako vam se sviđa ono što čitate na našem blogu, Omizio možete pratiti i preko naših Facebook i Twitter stranica.