Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 5 podiže govornu integraciju na viši nivo
voice-reconition

iOS 5 podiže govornu integraciju na viši nivo

iPhone posjeduje voice recognition za iPhone sa kojim možete kontrolirati muziku, pozive i još pokoju aplikaciju. Međutim, poznato je da tehnologija radi samo na par jezika i da nije previše precizna, tako da se i ne koristi previše.

U zadnje vrijeme objavljeno je dosta novih informacija o puno boljoj govornoj integraciji u iOS 5. Naime, izgleda da će Apple povezati govornu navigaciju sa svojim iCloud servisom.

Prvo smo čuli da Apple radi direktno sa Nuance, kompanijom koja je poznata u svijetu glasovnog prepoznavanja i aplikacijama poput Dragon Speaking.

Onda smo čuli glasinu da Apple radi na prepisivanju govorne pošte u text, što već postoji na Google Voice App-u: proces koji će vam ostavljenu poruku pretvoriti u tekst te vam isti poslati u vaš email inbox. Ovo će raditi putem iClouda i imat ćete pristup ovoj vrsti pošte putem clouda.

Najnovije novosti dolaze sa poznate stranice Patently Apple koja prikazuje novi Appleov patent,  Text to Speech i Speech to Text prepoznavanje.

Ova tehnologija bi trebala biti aktivno korištena za pisanje sms poruka i emailova te različitih tekstualnih dokumenata, update društvenih mreža itd. Po mom mišljenju, ovo će biti odlicno za textanje tokom vožnje i za čitanje omiljenih internet stranica u autu pomoću text to speech programa.

Naravno, ovakve i slične aplikacije več postoje na Cydia storeu, ali sam siguran da će Apple tehnologija ove mogućnosti dodatno usavršiti.

Što mislite o novim opcijama? Ispod možete vidjete konceptualni video koji pokazuje kako bi se novo govorno prepoznavanje  moglo koristiti za pisanje sms poruka i facebook update-a.

  • Prvicluka

    u početku ste stvarno bili zanimljivi, ali sad ste ga dosadili sa ovim glasinama i glupostima. Ispisujem se čim se dočepam kompa (ako me vi ne ispišete ranije).

    • Luka mi ne pravimo novosti vec samo pisemo o njima. Ne vole svi sve novosti. Neki vole neki ne vole. :(