Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 5 Kamera app i fotografije
camera-ios-5-quick-snap

iOS 5 Kamera app i fotografije

Kaže se da je najbolja kamera ona koju imate sa sobom. Možda ste već i čuli da su iOS kamere najkorištenije kamere na svijetu. Sudeći po statistici sa Twittera i drugih servisa za dijeljenje slika, iPhone 4 kamera je druga najkorištenija kamera odmah nakon iPhone 3GS kamere. Dakle, dvije iOS kamere su pri vrhu.

Iz Applea su ponovo uradili odličnu stvar poslušavši komentare i potrebe korisnika. Napravili su još bolju kamera aplikaciju, dodali brzinu, editovanje i dijeljenje slika na još bolji, brži i jednostavniji način.

Što je novo? Ništa što je Apple uradio nije novo, niti revolucionarno, međutim definitivno je potrebno na iOS-u. Zašto kažem da nije novo? Nije zato što sve već postoji ili na App Store Appovima ili Cydia Tweakovima. Međutim, zašto bismo tražili i plaćali za tweakove i aplikacije kada sve može biti besplatno i uključeno u iOS.

No dobro, što smo onda dobili?

ONE CLICK PHOTO

Prvo i jako važno je to da se kamera sada može otvoriti direktno sa lock screena, pritiskanjem samo jednog dugmeta, kao što se vidi na slici. Za ovo su, na primjer dosad postojali različiti tweak-ovi.

Ja sam siguran da vam se sto puta desilo da želite nešto uslikati na brzinu. Kao na primjer prijatelja koji pada sa skateboard-a ili nekoga tko radi neku glupost pijan (možda i trijezan :). Do sada ste trebali otključati iPhone, pa onda kliknuti na Kamera app pa onda uslikati. Dok to sve uradite, prilika za fotografiju je prošla. Sada imamo pravi one touch photo. Usmjeri i uslikaj, svaka stotinka je bitna za dobru fotografiju.

Osim toga, sada napokon možemo koristiti volume up gumb za slikanje, što također već postoji kao Cydia Tweak koji će uskoro postati beskoristan.

Click to Enlarge

AUTO EXPOSURE i GRID LINIJE

Kamera app nam sada omogućuje da koristite tap i hold na slikama da biste namjestili Auto Exposure i Auto Focus, što je prije bilo dostupno samo na određenim boljim Kamera App-ovima, koji su se naravno, morali platiti. Osim toga sada imamo i grid linije koje pomažu da uslikate bolje fotografije i naravno, nova pinch-to-zoom funkcija koju možete vidjeti na slici.

Pored toga svega, jedna od boljih stvari je to da sada možete syncati slike direktno sa iCloud servisom i sve slike koje uslikate pomoću iPhonea će odmah biti na vašem iPadu ili kućnom računalu, bez potrebe za gubljenjem vremena za prebacivanje slika nakon izleta ili godišnjeg odmora. Kamera App sada također ima i Twitter integraciju tako da jednim potezom možete objaviti svoje slike i na Twitter-u. Koja radost!

Click to Enlarge

PHOTO FOLDERI i EDITOVANJE

Najvažnija stvar koja je jedva i spomenuta na WWDC konferenciji su Foto Albumi. Budući da Apple iUređaji više ne trebaju računalo da bi radili, sada možete praviti foto albume i sortirati sve fotografije na način koji vi želite direktno na iUređaju. Bye, Bye Cydia Tweak Photo Album + . Bye, Bye gubljenje vremena na iTunesu.

Osim Photo foldera, tu je photo editing. Sve glavne stvari za koje vam je prije trebao PhotoShop ili jedna od stotine App Store App-ova. Crop, rotiranje, poboljšanje slike i odstranjivanje crvenih očiju. Slike vrijede tisuću riječi:

Click to Enlarge
Click to Enlarge
Click to Enlarge

Što reći za kraj? Nova Kamera App u IOS-u 5 ima sve što nam je nedostajalo, pa i više od toga. Dakako, korisnici će uvijek naći nove stvari koje su im potrebne ali za to uvijek postoji Cydia i iOS update-i.

Što vi mislite? Da li vam se sviđa nova kamera app?!

 • Ivica Kljajić

  Jednostavno savršeno! Sve što trebaš imaš u svome džepu! Najviše mi se od toga sviđa što ću moći raspoređivati i brisati slike na iPhone-u bez kompa! :-)

  • Darko Vančina

   Upravo tako… U potpunosti se slazem…

  • Darko Vančina

   Upravo tako… U potpunosti se slazem…

 • Filip Fika Katić

  predobro

  • Darko Vančina

   I mi kazemo… :)

 • Billynik63

  Postoji li neka aplikacija u  App Store  da mogu koristiti volume up gumb za slikanje, ako postoji u Cydia Tweak?

  • Darko_Omizio

   U Cydia upisi CameraButtons i to je to…

  • Darko_Omizio

   U Cydia upisi CameraButtons te instal nakon toga ides u Postavke/CameraButtons i tamo si podesavas kako i sto želiš…

   • Billynik63

    Hvala, kužim da ima za Cyndy ali ja je ne koristim nego sam pitao ima li koja slična aplikacija u App Store za kupiti ili free.

  • Ne postoji u App store-u. 

 • Boy

  iPhone postaje konacno korisna igracka :)
  Nadam se da se do neke svoje 7-8 verzije biti kompletan fon i da vise neceno nestrpljivo iscekivati hoce li sljedeca verzija softa imati delivery report, sms broajac i sl… :))