Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> iOS 5 konceptualni video – Homescreen sa Widgetima
ios5_dashboard-500x278

iOS 5 konceptualni video – Homescreen sa Widgetima

Pogledajte kako bi mogao izgledati Homescreen budućnosti!

Ako detaljnije pratite cijela dešavanja oko Apple-ovih uređaja onda je moguće da ste čuli za Jan-Michael Cart-a. U nekoliko posljednjih tjedana Cart nam je ponudio nekoliko izvandrednih video uradaka koji su bili njegova vizija budućnosti iOS-a. Pogledati možete njegovu viziju glasovne integracije unutar iOS-a ali i nešto drugačiji multitasking. Obje ideje dobile su prilično pozitivne kritike od Apple zajednice a danas vam donosimo njegov najnoviji uradak u kojem nam moguću budućnost uređenja Homescreen-a uz korištenje popularnih widgeta.

Cartova ideja je da se Spotlight search, osim za pretragu, iskoristi i za implementaciju widgeta a inspiraciju je dobio gledajući slična rješenja u okviru Mac OS X i Android operativnih sistema. Iako cijela stvar izgleda prilično ušminkano postavlja se pitanje koliko bi widgeti utjecali na fluidnost iOS-a s obzirom na količinu resursa koje zahtijevaju pri svom radu te koliko bi trošili podatkovnog prometa.

Vjerujem da bi većina nas željela da testira ovakvu opciju na svojim iPhone-ima. Zaključak – ekipa iz Apple definitivno treba da baci oko na Cartov rad! Pratiti nas možete preko naših Facebook i Twitter stranica a ne zaboravite da još nije kasno da učestvujete u našoj nagradnoj igri.