Monday, 16 May, 2022
Home >>> Glasine >>> iOS 5 sa zakašnjenjem dolazi ove jeseni?
ios-5

iOS 5 sa zakašnjenjem dolazi ove jeseni?

Iako su pojedini očekivali da bi najava za iOS 5 mogla biti spomenuta na nedavnoj prezentaciji iPad-a 2, do toga nije došlo. S obzirom da je Apple tokom godina stvorio naviku da nova generacija njihovog iOS operativnog sustava bude dostupna zajedno sa novom iPhone generacijom, ali sa detaljnijim najavama prije samog izlaska, ovih dana internet bruji od glasina od kojih svaka pokušava dati odgovor na pitanje: “Zašto Apple još nije pomenuo iOS5?” Većina ovih glasina govori kako će nova iOS generacija, umjesto na ljeto, biti dostupna tek ove jeseni. Obrazloženje za ovakav potez pokušava se dati u vidu činjenice da iOS 5 sa sobom donosi više promjena nego bilo koja generacije prije, te da ljudi iz Cupertina trebaju više vremena za programiranje i detaljno testiranje novih opcija.

Jedna uporna glasina drži se već neko vrijeme. Naime, povlačenje MobileMe servisa od strane Apple i najave o njegovoj detaljnoj preradi, po mnogima, ukazuju na to da će ovaj cloud servis dijeljenja podataka biti integrisan duboko u narednu iOS generaciju, a uz to bi trebao postati i besplatan. “Provjereni izvori” navode kako bi iOS 5 trebao biti predstavljen početkom mjeseca juna na WWDC-u (Apples world wide developer conference), odnosno, samo predstavljen, ne i biti dostupan korisnicima.

U okviru ovih glasina spomenuto je da bi na jesen Apple trebao predstaviti iPad 3 te da je i to jedan od razloga za čekanje izlaska iOS 5. Da li se tu zaista radi o nasljedniku iPad-a 2 ili je riječ o modelu koji bi bio pozicioniran niže od tek predstavljenog tableta, dakle, o svojevrsnom iPod Touch-u na steroidima sa zaslonom 6 inča? Smjena generacija iPad-a u roku od samo pola godine čini nam se malo vjerovatnom. Ako postoji i malo istine u ovoj glasini novac za svoju opkladu položili bi u manji model.

Bilo kako bilo, slijedeća generacija iPhone-a očekuje se u junu, jedino ostaje da vidimo da li će nova generacija ultra popularnog smartphone-a biti predstavljena sa nekom verzijom iOS 4 firmware ili sa potpuno novim iOS 5.

Sve novosti iz svijeta Apple-a možete pratiti i na našim Facebook i Twitter stranicama.