Monday, 13 July, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 5 – Svi detalji na jednom mjestu
ios5

iOS 5 – Svi detalji na jednom mjestu

Verzija iOS-a broj 5 izlazi sutra 12.10.2011. Ja sam jedan od onih koji se više raduje iOS-u 5 nego samom iPhoneu 4S a dolje ću vam pokazati i zašto.

Prema izjavama Chronic Dev Teama i i0n1ca spremna je i untethered verzija jailbreak alata za iOS 5 koja bi trebala izaći uskoro.

Bez obzira planirate li napraviti upgrade odmah ili ćete čekati jailbreak, ovdje ću vam skrenuti pažnju na par stvarčica te vas podsjetiti što sve dolazi u novoj verziji i najvećem i najkorisnijem iOS updateu do sada. Ovdje možete naci popis i objašnjenja mnogih od 200 najavljenih funkcija uključujući linkove ka detaljim recenzijama koje smo već napisali ranije.
Ako planirate upgrade na iOS 5 obavezno pročitajte ovaj post.

Uređaji:

Prvo i najvažnije, iOS 5 će raditi sa sljedećim verzijama iUređaja:

 • iPhone 4S
 • iPhone 4
 • iPhone 3GS
 • iPad 2
 • iPad 1
 • iPod 4G
 • iPod 3G
Click to Enlarge

Ako nemate jedan od ovih uredaja, vrijeme je za upgrade.

 

Unlock:

iOS 5 dolazi sa novim basebandom. Što je baseband? Ako ovisite o unlocku te ste kupili iPhone u inozemstvu ne pravite ovaj upgrade dok se ne nađe unlock! Za sada iOS 5 unlock NE postoji!

Ovdje možete naći listu basebandova koji se mogu otključati.

 

Nove Funkcije:

 

Centar za Notifikacije

Novi centar za notifikacije. Sve na jednom mjestu. Samo swipe down s vrha zaslona da biste otkrili centar za notifikacije. Centar za notifikacije je promijenjen i u lock zaslonu i za vrijeme korištenja drugih aplikacija. No more pop ups. Pogledajte punu recenziju centra za notifikacije za više detalja.

Click to Enlarge

iMessage

Novi servis za poruke. Sada možete besplatno poslati SMS ili MMS bilo kome tko ima iOS uređaj, prijateljima sa iPhoneima, iPadima i iPodima. Čak i onima koji koriste Mac računala. Text, Slike, video, zvuk. Ovo će vam uštediti novce koje bi inače trošili na MMS. Radi na sličnom principu kao WhatsAPP messenger.

Click to Enlarge

Newsstand

Kao što mozete kupiti muziku preko iTunesa, Aplikacije preko App Storea a knjige preko iBooks storea, sada možete kupiti i pretplatu za časopise preko Newsstand storea.

Click to Enlarge

Reminders

Nova aplikacija koja će vas podsejtiti da ne zaboravite da kupite kruh i mlijeko :). Reminders app koristi GPS i tehniku pod imenom GPS fencing (GPS Ograda). Ovo vam dozvolja da napravite podsejtnik koji se aktivira ne samo u određeno vrijeme već i na određenom mjestu. Na primjer, možete napraviti podsjetnik da kupite mlijeko koji će se aktivirati onda kada ste blizu trgovine. Ili možete napraviti podsjetnik na nesto kada dođete kući. iPhone GPS zna gdje živite i čim dođete na tu GPS lokaciju dobit ćete i podsjetnik. Prilično cool.

Twitter

iOS 5 ima punu integraciju sa Twitterom. To znači da je Twitter ubačen u sam iOS 5. Više se nećete morati logirati na internet stranice koje dozvoljavaju Twitter login. Zahvaljujući iOSu 5 imate automatski login. Sada također možete twitovati direktno iz Safarija, YouTubea ili Mapa. Možete također twitati sliku ili lokaciju na kojoj se nalazite i još puno toga.

 

Camera App

Ne samo da novi iPhone 4S dobiva novu 8mgpix kemeru već i sam iOS 5 ima novu i dopunjenu Kamera aplikaciju. Sada možete doći do kamere preko lock zaslona. Možete koristiti volume gumbiće da fotkate. Uključen je AutoFocus, Face Recognition, i Autoexposure, te gridlines, pinch to zoom i mnoge druge funkcije. Kamera App sada također podržava 1080P video snimanje ali samo na novom iPhoneu 4S. Detaljna recenzija Kamera Appa.

 

 

Fotografije

Photo App sada uključuje alate koji će vam pomoći da vam fotografije izgledaju još bolje. Sada možete Editirati i Cropati fotografije na samom iPhoneu. Auto Enhance ili izbrisati crvenilo u očima itd.

 

Novi Safari

iOS 5 verzija Safarija donosi “Liste za čitanje” čemu se ja naročito radujem, Safari reader i tabove. Liste će vam omogućiti da spremite linkove stranica koje biste željeli pročitati ali nemate vremena. Reader vam skine sve sa stranice te vam prikaže stranice bez bannera, navigacije i drugih stvari koje bi vam smetale pri čitanju. Ostaju samo text i slike. Detaljna recenzija značajki novog Safarija.

 

PC Free

Sada vam više ne treba PC ili Mac da bi koristili iPhone. iOS 5 je potpuno PC free, što znači da se setup i aktivacija mogu obaviti preko samog uređaja. Backup se radi preko iClouda. Backup sa računalom se radi preko WiFi konekcije dok vam se puni iPhone. Slike, muzika, video, dokumenti itd se sve može (a ne mora) koristiti preko iClouda tako da je iPhone sada potpuno PC Free. Recenzija PC Free značajki.

 

Mail

Email app dobiva par novih stvari, kao na primjer formatiranje teksta. Sada možete obojiti text u bilo koju boju te mu dodati bold, italic ili underline tretman. Također možete označiti poruke koje su vam važne. Jedna od najvažnijih stvari je to da je mail sada povezan sa iCloudom te da sada možete pretraživati tekst ne samo po adresi i subjektu već i po tekstu svih emailova, kako onih na uređaju tako i onih na serveru. Ako koristite iPhone za posao, ovo će vam uštedjeti dosta vremena. Kod mene je cijeli život na emailu. O da, zaboravih napomenuti, Apple sada svima daje besplatnu @me.com email adresu koja se prije plaćala.

Wi-Fi Sync

Sada možete bežično sinkati iUređaj sa vašim računalom preko iste Wi-Fi mreže. Sinkanje i backup su automatizirani tako da vi ne morate raditi apsolutno ništa. Svaki put kada se nađete na istoj mreži ili kada punite iUređaj, iOS 5 će sinkati slike, video, muziku, tv, i sve ostalo automatski. Uz sve to i dalje možete koristiti vaš iUređaj i za vrijeme sinkanja.

 

Multi-dodirne Geste za iPad 2

Osim postojećih gesti, na iPadu vam je sada omogućeno da koristite još nekoliko novih gesti sa četiri ili pet prstiju. Sada možete listati aplikacije slijeva nadesno bez otvaranja multitask bara. Možete otvoriti multitask bar, ili ga zatvoriti ili nikada više ne koristiti home dugme. Sve preko gesti. (Upozorenja: Apple je potvrdio da ce postojece gest biti uklonjene sa prve generacije iPad-a)

AirPlay Mirroring

iOS 5 dozvoljava AirPlay mirorring na iPhoneu 4S i na iPadu 2. Ova opcija vam nudi da se bežično spojite na TV preko Apple TV-a ili uređaja koji dozvoljava AirPlay Miroriing te slušate muziku, gledate slike ili filmove ili napravite power point prezentaciju za kolege na poslu. Pogledajte AirPlay Mirroring u akciji sa ovim demonstracijom Real Racing 2 HD, ili pogledajte što smo do sada radili sa kablom, a sada mozemo bežično.

 

iCloud

iCloud je servis koji će pohraniti sve vaše dokumente, muziku, slike, video i sve ostalo na iUređaju bežično i besplatno bez ikakvog napora u takozvani oblak (Appleove servere). Više ne morate brinuti da ćete izgubiti nešto na iPhoneu niti vam je potreban uređaj sa mnogo prostora.

Sam iCloud dolazi sa servisima kao: iTunes in the cloud,iTunes Match, Photo Stream, Documents in the Cloud, Apps, iBooks, Backup, Calendar, Mail, Contacts, Find my Frineds i Find my iPhone. Detaljna recenzija iCloud servisa.

iTunes in the Cloud

Kada kupite, neki album, pjesmu, ili tv show na iPhoneu iTunes in the cloud će vam automatski skinuti isti fajl na sve vaše uređaje koji su spojeni sa iCloudom (na Mac, PC, iPod, iPad ili iPhone). Sada sve morate skinuti samo jednom a ne više puta kao do sada.

 

iTunes Match

iTunes Match je dio iCloud servisa koji se mora platiti. Sa obzirom što donosi, cijena od $24.99 godisnje je smiješno niska. Naime, iTunes match će vam skenirati iTunes library te omogućiti pristup svim pjesmama (ne samo onim kupljenim na iTunesu) automatski na vašem uređaju, bez potrebe za ikavim uploadom. Dakle, svaka pjesma koju imate će automatski postati besplatna za vas na iTunesu. (Naravno ako ta pjesma postoji na iTunesu, dakle – zaboravite cajke :) iTunes match će vam također dati pristup kvalitetnijim 256 Kbps AAC DRM free fajlovima. Tako, ako ste imali neki stari MP3 od 128 kbps sada ga mozete čuti u CD kvaliteti. I da, zaboravio sam napomenuti da je iTunes najveći muzički store na svijetu sa preko 20 milijuna pjesama.

 

Photo Stream

Uslikajte sliku na iPhonu i ona će se automatski pojaviti na iPadu, iPodu i vašem kućnom računalu. Isto tako, ubacite slike sa kamere na kućno računalo i odmah i nađite na svim ostalim iOS uređajima. Prebacivanje sadržaja sa jednog uređaja na drugi je stvar prošlosti.

 

Document in the Cloud

Započnite novi dokument na iPhoneu a završite ga na iPodu ili na kućnom računalu. Sve automatski preko iClouda.

 

Apps

Skinite App na iPhoneu i isti će vas čekati na iPadu. Zaboravite na duplo plaćanje i duplo skidanje aplikacija.

 

iBooks

Isto kao i Apps. Skinite knjigu na iPhoneu i odmah je i na iPadu. Ne samo to, nego ćete imati pristup svojim bookmarksima. Stanete na 58 strani na iPhonu i nastavite čitati na 58 strani na iPadu. Cool.

 

Backup

iCloud sada pravi automatski backup preko WiFi mreže svaki put kada priključite iUređaj na punjenje. Backup pravi backup Muzike, TV Showsa, Aplikacija, Knjiga, Slika i Videa, Postavki na samom uređaju, Postavki i datuma na aplikacijama, organizacije home zaslona i foldera, sms, mms i iMessage poruka i ringtonova.

 

Siri

I na kraju, ne zaboravimo Siri. Siri je vaš novi osobni AI (Artificial Intelligence) pomoćnik/pomoćnica. Radi se, naravno, o sada već poznatom voice recognition softweru koji vam dozvoljava da bukvalno pričate sa svoim iPhoneom. Siri je na žalost samo moguć na iPhoneu 4S, mada me ne bi začudilo da Jailbreak zajednica izbaci kakav tweak koji bi mogao omogućiti Siri i na iPhoneu 4.

 

Osim ovih funkcija Apple je najavio ukupno 200 različitih novina. Neke od tih su već pronađene u različitim betama iOS 5 softwarea. Ovdje možete naći listu stvari koje nisu spomenute na Appleovoj web stranici ili na jednoj od konferencija.  Značajke koje nisu prikazane na WWDC konferenciji.

U svakom slučaju, sutra nas očekuje mnogo novosti te uređaji koji će odavati dojam da su noviji nego što zapravo jesu.

Koja je vaša omiljena nova funkcija iOS-a 5?

 

Source: [Apple.com]

 • djecak

  Mene zanima kada je glazba na iCloudu jel se moze slusati na iPhoneu bez potrosnje internet prometa?

  • Omizioblog

   Mozda ne razumijem pitanje. Kako bi data prešla sa clouda na uređaj?

   • djecak

    A dobro, i ja sam primjetio. Ali meni su sve slike na dropboxu i mogu ih gledati i povecavati bez interneta. Ali ipak iPhone ima dosta memorije…

 • Darko_Omizio

  Jedostavno se nemogu odluciti…. Sve je odlično…. ;)
  Mada moram izdvojiti novi Safari i naravno (moja struka) fotografija, photo stream…. ;)

 • Boy

  meni od svega ovoga bas nista ne djeluje privlacno :)
  gotovo sve vec postoji preko cydia-e i neke stvari su cak i bolje…recimo lockscreen..
  kada se tvikovi dobro podese, sve radi odlicno…

 • Sheldon

  Jel radi Gevey Turbo SIM na iOSu 5?

 • Autihr

  Mene zanima ako je moguče staviti natrag IOS 4?

  • Darko_Omizio

   Da bi ste mogli spusti iOS na nizu verziju potrebno je imati spremljene SHSH Blobse od te verzije…

  • Darko_Omizio

   Da bi ste mogli spusti iOS na nizu verziju potrebno je imati spremljene SHSH Blobse od te verzije…

 • Amina

  kako mogu instalirati iOS 5 na iPhone 3G?