Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 7 multitasking konačno ispunjava očekivanja!
multitaskingfeatured

iOS 7 multitasking konačno ispunjava očekivanja!

Multitasking na iOSu izazivao je polemike od prve minute svog postojanja. Bilo je o tome mnogo riječi i na našem blogu, posebno u trenutcima kad smo predstavljali tweakove koji su nadograđivali ovo iskustvo, twekaove kao što je Auxo. Poslije tri godine u Appleu su se probudili i poslušali vapaje korisnika. Multitasking koji će ponuditi iOS 7 izgleda opako dobro a donijet će i mnoga poboljšanja ispod kože.

Tim Cook je izgleda bio odlučan u namjeri da podmaže sva mjesta na kojima je iOS škripao. Novi centar za notifikacije, nove mogućnosti u folderima, kontrolni centar, svaki dio mami uzdahe. Mnogi od njih su svoju zadaću vršili prihvatljivo i do sada, promjene su bile dobrodošle ali za multitasking su bile prijeko potrebne. Sa iOSom 7 bit ćemo na korak bliže pravom multitaskingu koji aplikacije koje trenutno ne koristite ne šalje u kliničku smrt. Da li aplikacijama u memoriji pokazati crveni karton ili im omogućiti neometan rad, bilo je to pitanje oko kojeg se lomilo koplje trajnosti baterije. Kao i mnogo puta do sada, Appelovci su odabrali inteligentno rješenje.

multitasking1

iOS 7 će biti dovoljno pametan da uči i pamti vaše navike te će pojedinim aplikacijama, u vremenima u kojima on primjeti da ih najviše koristite, omogućiti neometan rad u pozadini kako bi vas osvježen sadržaj dočekao prije nego što ih vratite na zaslon. Na primjer, ukoliko volite stalkati prijatelje na Facebooku prije spavanja, iOS 7 će to zabilježiti i vaš News Feed će biti spreman prije nego što tapnete na Facebook aplikaciju u Switcheru. Pomalo zastrašujuće, ali vaš iUređaj će bolje i od vas samih biti upoznat sa nekim navikama kojih možda i niste svjesni.

S dizajnerske strane, novi multitasking je interpretacija popularnih Cydia tweakova inspiriranih načinom na koji je nekoć multitaskao Palm OS. Kliknete li dva puta na Home gumb pojavit će vam se kartice koje omogućavaju uvid u ono što vaše aplikacije rade (ili ne rade) u pozadini. Želite li neku aplikaciju zatvoriti trajno, sve što trebate učiniti je svajpnuti po njenoj kartici prema gore. Sitni detalji u izgledu dovedeni su do savršenstva, animacije su više nego fluidne a uključivanja u aplikaciju neprimjetna i brza.

Stotinu je razloga zbog kojih bi željeli iOS 7 na svojim uređajima zavrtiti već sada a poboljšani multitasking je, sasvim sigurno, jedan od njih. Naši vapaji su uslišeni. Kakvi su vaši dojmovi? Želite li još nešto od multitaskinga?

Pogledajte i druge postove sa detaljnim uvidima u neke od novotarija prikazanih na otvaranju WWDCa:

Image credits: apple.com