Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 7 ne dozvoljava punjenje putem fake lightning kablova
lightning-cable

iOS 7 ne dozvoljava punjenje putem fake lightning kablova

Siguran sam da vam se i prije dogodilo da spojite iPhone na neki after market zvučnik ili kabel i dobijete poruku da punjač koji koristite nije podržan. Naravno nakon što pritisnete ok ili cancel na poruku u večini slučajeva punjač nastavlja puniti uređaj iako možda audio funkcije ne rade.

U više navrata u prošlosti jedan od ovih fake after market kablova je explodiorao ili uništio mobilni uređaj korisnika ne samo od Applea nego i drugih proizvođača. Izgleda da se to događa dovoljno često da  je Apple napokon odlučio da uradi nešto po tom pitanju.

Prema postu na Reddit-u izgeda da iOS-7 blokira sve ili većinu kablova koji nisu certificirani od strane Apple.

error-message

Ovo će naravno pomoći pri problemima oko uređaja ali će vas također opaliti po džepu. Tako ako ste do sada koristili neki od after market dodatnih kablova sada više nećete moći ako koristite iOS-7. Ovo sam i sam primjetio sa dvo metrenim kablom koji koristim pored kreveta, koji sam nabavio preko Amazona za 5$. U usporedbi sa originalnim Apple kablovima koji koštaju 30$ ,sića. Srećom kabel koji koristim u autu, koji je napravljen od strane kompanije Belkin te koji se prodaje i na Apple online trgovini još uvijek radi bez problema.

Mnogi kažu da je Apple ovo uradio kako bi napravio više novaca od licenci koje planira prodavati proizvođačima dodatne opreme dok drugi kažu da je razlog zaštita korisnika. Bilo kako bilo sada će te morati kupovati malo skuplje i malo kvalitetnije lightning kablove.

Kako zaobići ovaj problem?

Prema uputama na Reddit-u, spojite kabal na iPhone i kliknite ok na bilo koju obavijest da kabel nije certificiran. Otključajte uređaj te ponovo kliknite ok na obavijest da kabel nije podržan. Sada isključite kabel iz iUređaja te ga ponovo spojite. Još jednom kliknite ok na bilo kakvu poruku i sada bi vam punjenje opet trebalo raditi.

Ovaj postupak nije radio na mom kabelu ali mnogi kažu da radi. Vjerovatno ovisi o vrsti kabla. Probajte i sami te nam javite da li imate ovih problema na iOS-u 7?

Source: 9t05mac.com

 

 • Gost

  E, Boga ti, stvarno ga kasniš po nekoliko dana s tim vijestima. Od prethodnika si se pretvorio u sljedbenika, odnosno prepisivača. Brišem te iz favorita. Čao.

 • Dinko Perisic

  Meni na zamjenskom kabelu za punjenje ne primi od prve vec moram ištekat pa ponovo uštekat i proradi… Ne pokaže nikakvu obavjes da ne podržava punjenje sa zamjenskim kabelom. Radi se o iphone 4s. A taman su mi stigla dva kabela. (Sa eBaya.) Jedan uopce ne radi a drugi sad šteka! Fakat su zakomplicirali!!! :-(

 • 224

  ja imam punjace i kablove sa tinydeal znaci kineski pravi svi rade normalno pune
  iPhon 4s

  • Ovo utječe samo na lightning kablove.

 • goran

  imam kablove orginal od iphona 3, preko ebaya sam narucio dva adaptera za iphone 5 za dva dolara i nisam mogao puniti na iOS7, ali kad se uredaj ugasi onda puni bezproblema

 • jakov

  ja imam iphone 5 i promijenio sam 6 punjača do sad naravno onaj original sam prvi strgao sve ostale kupovao sam “fake” i sada ovaj zadnji moram doslovno ištekat i uštekat cca 30 puta da bi uopće proradio ,strašno ne znam šta da radim a tu u mom selu nema nikakve trgovine s punjačima ,a bome ni u gradovima u okolici

 • mate

  goran je u pravu..puni se tek kad se uređaj ugasi, a sve ostalo lutrija

 • juky

  Imam iPhone 4 8gb i kabel sa eBaya, i mobitel mi se jedino puni tek kad se skroz isprazni, ako ga oću nadopunjavat nema šanse, mogu se zaj****at 2 sata i ništa. Tek kad se ugasi onda prima iz prve. -.-