Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 7 – Paralex, prozirnost i dubina a ne pljosnatost i monotonija
ios-7-main-shots

iOS 7 – Paralex, prozirnost i dubina a ne pljosnatost i monotonija

Već mjesecima slušamo kao će novi iOS 7 biti flat, pljosnat, monoton i čak i monochrom, međutim igrajući se sa beta verzijom iOS7 par sati moram vam reći da to ne može biti dalje od istine.

Iako su ikone promjenjene i potpuno redizajnirane izgled i osjećaj operativnog sustava u akciji nije ni blizu Windows OS-u ili bilo čemu drugome.

Naravno ljepota nečega je subjektivna stvar te vam neću ulaziti u detalje što se meni sviđa a što ne već vam samo želim pokazati par stvari koje daju iOS-u 7 nevjerovatnu dubinu i još bolji osjećaj realizma. Nakon ovolikih promjena sada bar niko ne može reći da Apple nije uradio dovoljno u pogledu izgleda samog OS. Kao i uvijek sve je u malim detaljima.

Paralex

Funkcija prikazana samo na par sekundi se najbolje može objasniti gledajući u ovu kratku animaciju. Sami presudite ako vam se sviđa ili ne. Jedno je sigurno, dodaje dubinu i 3D efekat u 2D zaslon.

Transparencija i Slojevi

layers

Za razliku od drugih mobilnih platformi Apple je ovaj put ostvario nešto prilično elegantno. Transparencija svih zaslona gdje kroz jedan sloj vidite drugi a boje slojeva i texta se automatski adaptiraju pozadini kako bi ostvarili još bolju čitljivost. Slojevi uvijek izgledaju drugačije i živo ovisno o aplikaciji u kojoj se nalazite. Sve to uz poznatu Appleovu glatkoću rada. Bez zastajkivanja i latencyija.

App Ikonice i Tipografija

ios-7-icons

Mnogi će prvenstveno primjetiti novi redizajn ikonica te različite fontove i veličinu i boju slova kroz cijeli sustav. Ovo čini iOS 7 potpuno drugačijim od prijašnjih verzija te će definitivno biti nešto na što ćete se trebati priviknuti. Neke stvari izgledaju čitljivije ali samo zato što su na Retina zaslonu. Neki od novih veoma tankih fontova bi bili nemogući na zaslonima s manjom razlučivosti.

Što vi mislite? iOS 7 vam je bolji ili lošiji od svog predhodnika i zašto.

 

Image Credit: Gizmodo.com

 • dean

  Iskreno nije loše, lijepo je ali mi nešto fali, a ne znam što. Teško je procijeniti preko slika ili videa. Kad budm imao instaliran os onda će se najbolje vidjeti i ocijeniti. Očekivao sam da će biti malo više otvoreniji. Recimo jedno je (share, vise mogucnosti)

 • Lorenzo Spajic

  je ko probao kako se ios 7 slaze s crnom 5-icom?

 • weske de gamma

  Moram priznati da posle dugo godina korištenja ios-a sam morao napraviti promjenu ali nisam mogao uzeti Android niti Windows pa sam se odlučio za novi BlackBerry 10 i nisam se pokazao ali posmatrajuci sada ovaj ios7 sve mi se čini da ću se ponovno vratiti iOs-u, sve pohvale za br.7

 • Luka

  Dajte neki tutorial kako staviti iOS 7 besplatno…

 • BoroZvijer

  Meni se svida promjena, ali me takoder zanima kako se novi iOS slaze sa crnom peticom jer svi ovi filmici su sa bijelim?

  • ODLICNO! :)

   • BoroZvijer

    Meni se čini predobro ali me malo bilo strah kako će to crno na bijelo izgledati… čak sam jedan dobar dio jučerašnjeg dan razmišljao da svoju peticu dignem na ios7 betu ali ipak ću se još malo strpiti a 4 prodao pred tjedan dana… di mi pamet bila:(

 • Milos4

  izgleda super i na crnoj iphone 5 ja je koristim i install sam ios 7 .Ja sam odusevljen jednostavno je najbolji Android ne moze da se poredi sa iOS 7

 • kiki

  Zanima me dali u Ios7 ima potvrda o privitku u porukama? ne za Imessage nego kad se salje na druge aparate text sms?
  hvala

  • U beti nema ni za jedno ni drugu. Vidjecemo na jesen hoce li biti u pravoj verziji.

 • Dinko

  A kako instalirat iOS 7 na i5?

 • DartVejdar_lol

  i mene zanimaa…