Thursday, 29 October, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 8 će dopuštati aplikacijama da pristupe login lozinkama spašenim u Safari pregledniku
safari-autofill-ios-8-apps-wwdc-011

iOS 8 će dopuštati aplikacijama da pristupe login lozinkama spašenim u Safari pregledniku

Komuniciranje između aplikacija na iUređajima konačno će biti omogućeno sa iOS 8. Jako korisna funkcija koja nije paradno najavljena na otvaranju WWDC-a je i to da će druge aplikacije moći koristiti lozinke za pristup stranicama i uslugama na netu a koje su sačuvane u Safari pregledniku. Isto vrijedi i za autofill (popunjavanje online formi po osnovu ranije unešenih podataka).

Znači, ako ste ranije u Safari sačuvali lozinku za neku stranicu, odgovarajuća aplikacija će moći povući te podatke te vas logirati bez dodatnih tegoba. Ovo je nedavno otkrila ekipa sa bloga 9to5Mac u jednom video klipu sa ovogodišnjeg WWDC-a. U popratnom PDF dokumentu je cijela priča nešto bolje objašnjena.

iOS-8-Safari-Autofill-Passwords-in-apps

U principu iOS developeri trebaju dodati certifikat u kod svoje web stranice te upotrijebiti jednostavan API u svojoj iOS aplikaciji kako bi ovakva veza mogla biti uspostavljena. Na ovaj način aplikacije će moći pristupiti na iOS 8 API kako bi iz sačuvanih autofill i lozinki u Safariju povukla podatke za login proces.

Ovo je još jedna odlična značajka nadolazećeg iOSa 8 koja ima potencijal da što više smanji potrebu za unošenjem ovih podataka u budućnosti. Nervirali vas konstanta potreba za logiranjem na različite servise?

  • Alan

    “spašenim”, strašno.

  • Petar

    Kako je lijepo iskopirati tekst i pmocu prevoditelja,neobradenog ga uploadati ili jos gore imati novinara koji nezna ni naslov prevesti. Sve bolji i bolji je ovaj site ;)