Friday, 23 October, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 8 – Najvažnije značajke
ios8

iOS 8 – Najvažnije značajke

Sinoć u San Francisco-u ključni ljudi Apple-a predstavili su nam nove inačice operativnih sustava: OS X 10.10 Yosemite i iOS 8. Dok smo se Omar i ja izborili sa obavezama poslovne i privatne prirode, nije ostalo prostora da još sinoć napravimo pregled najznačajnijih dešavanja sa otvaranja WWDC-a 2014. Taj propust ćemo nastojati da ispravimo u narednim danima.

Što se tiče iOS-a 8, slobodno se može reći da je to najveći iOS update u povijesti. Ne, on ne nosi novi vizualni identitet kao što je to bio slučaj sa iOS-om 7 prethodne godine, ali na već izgrađeni, ispeglani dizajn nabacuje suludu količinu novih funkcija i poboljšanja. U ovom postu upoznat ću vas sa nekim od najvažnijih promjena.

Novine za poruke

Uvođenjem iOS 8 iMessage će dobiti popularne funkcije koje smo ranije vidjeli kod IM klijenata kao što su Whatsapp, Viber, Snapchat i drugi. Osim toga što ćemo od jeseni putem iMessage servisa moći slati kratke glasovne i video poruke, dijeljenje sadržaja je znatno olakšano uvođenjem brzih kratica. Poboljšanja su vidljiva i sa aspekta grupnih poruka pa ih je sada moguće napustiti, ubacivati pojedine razgovore u Do Not Disturb i slično.

iOS-8-Messages

Noviteti u Foto aplikaciji

Ovdje će nas Apple počastiti novim mogućnostima uređivanja fotki te ćemo dobiti više kontrole nad ekspozicijom, bojama i sjenčenjem. Fotke će se u apliakciji moći pretraživati po osnovu lokacije, albuma ili vremena okidanja. Sve će se sinhronizirati sa novim iCloud Photo Library koji će omogućiti da sve fotke koje ste napravili imate na svim svojim uređajima u isto vrijeme.

Najbolja tipkovnica ikad

QuickType je naziv za Appleov novi sistem prediktivnog tipkanja. Cijeli sustav će pratiti kontekst teksta koji unosite tipkovnicom te će vam nuditi peronalizirane prijedloge za nastavak rečenice. Na prezentaciji je djelovalo doista odlično ali ne možemo se ne upitati kada će to biti omogućeno i za naše Balkanske jezičke izvednice. Veliki novitet je i to što će Apple po prvi put dozvoliti instaliranje drugih tipkovnica u iOS 8. Tko je za Swype?

Third-party-keyboard QuickType-2

HealthKit aplikacija

Za ovo smo znali već duže vrijeme. HealthKit će kupiti podatke o vašem tijelu koje će mu došaptavati razni fitnes dodaci (satovi i slično): težina, visina, potrošene kalorije, krvni pritisak, otkucaji srca, aktivnost. Svi podaci će biti uredno posloženi za nas da im se možemo diviti ili pak udarati glavom od zid. Naravno, ova apliakcija djeluje tek kao uvertira pred iWatch koji bi trebao biti u stanju očitavati mnoge od ovih parametara.

extra_large_health_hero

Dijeljenje u obitelji

Ili kako to Apple naziva: Family Sharing; je još jedna od značajki za koje se pitamo kako nisu osmišljene i ranije. U principu radi na ovaj način – koju god aplikaciju, muzičku numeru, igru itd. kupi jedan član obitelji, isto će biti dostupno besplatno drugim članovima obitelji (moguće unijeti do šest članova). Sve to bez dijeljenja iTunes ID podataka među članovima.

extra_large_family_sharing_hero

Pored ovih tu je još čitava plejada novih poboljšanja i mogućnosti. Neke ćemo samo pomenuti ovdje a neke ćemo detaljnije obraditi u skorije vrijeme. Uvode se ineraktivne notifikacije koje će nam omogućiti da npr. odgovaramo na poruke bez ulaska u aplikaciju. Na vrhu App Switchera će biti prikazivani kontakti s kojima imamo najviše inerakcije. Spotlight postaje pametniji a animacije širom iOSa će postati suptilnije nego na iOS 7. Homekit sistem će dati platformu za upravljanje kompatibilnim kućanskim aparatima a Siri će uvijek osluškivati da li je trebate te je dovoljno reći: “Hey Siri” da se ona aktivira. Touch ID API će konačno biti odaslan developerima.

Ostanite uz nas dok u narednim danima budemo pretresali sve novitete sa ovogodišnje WWDC konferencije. Kako vam se čini novi iOS 8?

 

Image credits: apple.com

 

 

 • iOS

  Zar je stvarno ovo najveći iOS update u povjesti ili ja ipak vidim fanboyizam ?

  • da

   Da, definitivno “fanboyizam”. Ali zaboravljas da je ovo portal namjenjen upravo i iskljucivo Apple fanovima!

   • iphonee

    Hoce li moci na 4S?.::D

    • Gost

     Da, iphone 4S,5,5C i 5S podrzava iOS 8 ;)

 • Coa

  Da li ce movi da se instalira na iphone 4

  • Gnome

   Ne