Saturday, 31 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 8 – Poboljšanja u aplikacijama Safari i Poruke
iOS8_icon

iOS 8 – Poboljšanja u aplikacijama Safari i Poruke

Danas nastavljamo sa našim mini serijalom pregleda iOS 8 opcija koje su previđene, zaboravljene, ili jednostavno nisu dobile dovoljno pažnje. Prethodno smo vam pokazali novitete u Mail i Kamera aplikacijama,  kako brzinski osvježiti App Store, i nove App Store opcije. Sitne, ali potrebne, nove funckije dobili su i Safari preglednik kao i aplikacija poruka. Nekad si ne možemo pomoći a da ne pomislimo kako smo mnoge od ovih funkcija trebali imati mnogo ranije, ali bolje kasno nego nikad.

Safari otvara i desktop stranice

Safari je uvijek uživao privilegovanu poziciju najbržeg iOS preglednika. Zbog nedostatka funkcija mnogi od nas su davno objeručke prihvatili Chrome a sa iOS 8 Safari ispravlja jednu manju nepravdu. Safari sada može od web stranice zatražiti da se otvori u punom desktop modu, ne osiromašenom modu za mobitele. Potrebno je tapnuti na uneseni URL stranice, povući poznati meni na dole i odabrati opciju “Request Desktop Site.”

safari-request-dekstop-site

Audio/video poruke s rokom trajanja

Svi ste već čuli, oprobali mogućnost slanja kratkih audio ili video poruka direktno iz aplikacije Poruke. Ako su te poruke škakljivog sadržaja, te ne želite da ih vaši partneri/prijatelji gledaju ili dijele dalje, možete odabrati opciju da se poruke same brišu poslije nekog vremena. Zaputite se u Settings – Messages i potražite Audio Messages i Video Messages odjeljke. Pod opcijom “Expire” možete odrediti kad će ova vrsta poruka isteći, odnosno sama se ukloniti za sva vremena.

message-expire

 

Image credits: RedmondPie