Monday, 26 October, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 8 – Share Sheets, podjelite bilo što iz bilo koje aplikacije
ios-7-accessibility-share-sheet-100269165-orig

iOS 8 – Share Sheets, podjelite bilo što iz bilo koje aplikacije

iOS 6 nam je donio novi način djeljenja podataka putem takozvanih share sheets, koje su još unaprijeđene u iOS 7 (Vidi Sliku). Iako veoma dobra funkcija, dijeljenje je bilo ograničeno na iOS aplikacije poput pošte i sms poruka te par popularnih aplikacija poput Facebooka i Twittera.

U iOS-u 8, svaka aplikacija može imati svoj share sheet. Tako naprimjer demo pokazan na WWDC 2014 pokazuje korisnika koji surfa neki blog u Safariju putem iPhonea. Korisnik odluči da želi pinati sliku putem Pinteresta. E sada u iOSu 7 morate kopirati URL tog bloga ili te slike. Onda zatvoriti Safari pa naći i otvoriti Pinterest. Ako ste već loged in onda možete pinati tu sliku procesom te aplikacije.

WWDC-2014-keynote-Share-sheet-extensions-001

iOS 8 dozvoljava Pinterestu da u share sheet menu stavi Pinterest karticu i proces je sljedeci. Dok ste u safariju kliknete na Share sheet gumb. Sada vam se tu pokazuje ikonica Pinteresta. Kliknete je i share karta izravno iz Pinterest aplikacije se pokazuje na zaslonu bez prelaza u Pintrest App. Kartica na zaslonu izgleda isto kao Pinterest tako da ste upoznati sa funkcijama. Od tud izravno možete pinati sliku na Pinterest. Puno jednostavnije, intuivnije i brže. Ovo će naravno biti dostupno svim aplikacijama koje dozvoljavaju šeranje.

Share karte su dio pozadinskog procesa koji sada dozvoljava aplikacijama da pričaju jedne s drugima te dijele funkcije i mogućnosti i to sve u još uvijek veoma sigurnom sandbox modelu, koji će osigurati da su vam osobne informacije sigurne.  Tako na primjer sada možete izravno iz iPhone kamere posuditi photo filtere iz druge foto aplikacije bez odlaska u tu aplikaciju. Sve se dešava u normalnoj foto aplikaciji. Naravno, morate imati tu drugu foto aplikaciju instaliranu na uređaju. Broj mogućnosti i kombinacija je neograničen. Ovo će vam također dozvoliti da djelite fajle između dvije aplikacije koje podržavaju isti file type.

S obzirom da vam se broj aplikacija u share sheetu može umnožiti veoma brzo, u postavkama možete odrediti koje će vam biti prve, te odmah vidljive, a koje ne korisitite previše bit će nešto “dublje” zakopane.

ShareSheets i djeljenje funkcija između aplikacija će također ubrzati rad na iUređajim a da ne pominjemo da će biti još jednostavnije nego do sada. Ovo je jedna od funkcija koje će definitivno napravit veliki impakt na način na koji koristimo iOS aplikacije.

  • GunnerCro

    Hoćemo li sa iOS 8 napokon imati stock bluetooth koji funkcionira sa svim platformama ili će opet airblue sharing morati skakat u pomoć?