Friday, 30 October, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 8 – Touch ID se otvara i za druge aplikacije
Touch-ID-API-image-001

iOS 8 – Touch ID se otvara i za druge aplikacije

Predstavljen prošle godine kao paradna značajka iPhonea 5s, Touch ID biometrijski senzor se u praksi pokazao boljim no što su mnogi očekivali. Sada Apple usluge Touch ID tehnologije stavlja i u ruke developera App Store aplikacija.

Novi Touch ID API je, navodno, razvijan godinama kako bi se osigurala optimalna iskoristivost ali i zaštita korisnika sadašnjih i budućih iUređaja koji će se isporučivati sa ovim senzorom. Pomenuti API štiti korisničke podatke (čitaj otiske prstiju) na taj način da će aplikacijama biti dozvoljeno da od sigurnosne enklave A7 čipa (u kojoj su smješteni svi podaci) samo zatraže potvrdu da li ponuđeni otisak odgovara memoriranom. Na taj način, vaši otisci prsta nikada neće napustiti pomenutu enklavu, neće biti direktno dostupni developerima te se neće upload-ati na nečije servere pa ni Apple-ove.

Zamislite samo koliko će to olakšati proces kupovine, transakcija putem PayPal-a, na eBayu, Amazonu; koliko će profitirati aplikacije za skladištenje lozinki kao 1Password. A sve to uz miran san da su vaši podaci zaštićeni. Ne sumnjam kako će, ipak, naći teoretičara zavjere koji će sve ovo osporavati…