Sunday, 5 December, 2021
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Android >>> iOS 8 vs Android L – Vizualno poređenje
iOS-8-vs-Android-L-visual-main

iOS 8 vs Android L – Vizualno poređenje

Po prvi put u povijesti Google je odlučio buduću verziju Androida dati na testiranje široj grupi developera. Android L će prolaziti sličan razvoj kroz beta verzije, baš kao iOS 8. S obzirom da se mobilne uzdanice dvaju kompanija trenutno nalaze u razvoju, ekipa sa RedmondPie odlučila je napraviti vizuelnu komparaciju grafičkih sučelja.

Nakon što je iOS 7 prošle godine dobio najveću promjenu u dizajnu od svog nastanka, Apple je ove godine karte bacio na dodavanje novih značajki, pa čak i na polako otvaranje iOSa developerima. Android L je za Google ono što je bio iOS 7 za Apple, novi OS sa mnogo novih dizajnerskih elemenata na svakom koraku. Pogledajmo vizualne razlike između ovih platformi (iOS 8 screenshotovi lijevo, Android L desno):

Lock Screen
Lock Screen
home-screens
Home Screen
settings
Postavke
quick-toggles-control-center
Sistemske kratice
Multitasking
Multitasking
Kalendar
Kalendar
Kalkulator
Kalkulator

Google konačno više pažnje posvećuje izgledu Androida, usklađivanju dizajnerskih detalja i korisničkog sučelja. Opaka borba ova dva konkurenta nastavit će se krajem ove godine kad iOS 8 i Android L stignu na mobilne uređaje.

 

 

 

 • Xyz

  Google je medju najvecim kompanijama na svijetu i da ne znaju da naprave jedan operativni sistem kako treba. Android je pun bespotrebnih opcija, koje 90% nijednom nece biti upotrebljene, Gledano sa dizajnerske strane K-A-T-A-S-T-R-O-F-A jedna ikona manja,jedna veca. A sto je najgpre od svega toga funkcionalnost,Android nakon pola godine otkazuje jedan po jedan deo, kao npr. Zagrijavanje i restart telefona usled koristenja aplikacija, Crash usled pretrazivanje weba.Znaci sramota za kompaniju koja ima milijarde da ne zna da napravi stabilni operativni sistem,kao sto je npr. iOS.
  Da bi Android normalno funkcionisao i brzo potrebno je 2-3 gb

  • xyz nema pojma

   stari moj šta ti pričaš ?
   Android je daleko bolji OS od IOSa
   Ako ćemo o zagrijavanju telefona onda tu nema pramca iPhonu
   probaj odigrat koju igru pa ga dodirni ispod
   a o stabilnosti IOS-a neću ni pričati jer nema smisla svi znaju (koji realno gledaju a ne ja volim iPhone jer sam faca što ga imam) da je šrot
   ja imam 1 gb rama i moj android radi savršeno i nikad nisam iskoristio više od 600-700 rama
   I još jedna stvar-
   ios neda sve što bi utjecalo na rad telefona dok android ti dopusti da sam biraš

 • Gost

  Ja kao uvjereni iphoneovac moram priznati da je ovaj android vizualno ljepsi od iosa 8

 • Papa

  Ako su ovo skrinšutovi iosa8 i androida 2015 onda se jedino može zaključiti da se oba dizajnerska tima nisu nešto preznojili. Postaju dosadni i jedni idrugi sa šminkanjem. I jednom i drugom timu nedostaje inovativnost i kreativnost koja će radikalno promijeniti izgled korisnickog sucelja .

 • Iphone

  Ma kakav android, prvo kao sto Xyz kaze, baguje, koci, restartuje se, stalno se mora raditi fabricki restart da bi telefon koliko toliko bolje radio, osim toga prepun je virusa, tj aplikacije su prepune virusa, koce telefon, nema boljeg od ios-a, neka prica ko sta hoce, al kad probaju iphone neka onda komentarisu, svi komentarisu kako ne valja, a vecina ih nikad nije koristila iphone … toliko od mene :)

  • gh

   Po meni oba sistema su dostigla svoj vrhunac koji ce se i dalje unapredjivati.Ja koritim Android OS i nemam probleme bas takve prirode,mada i iOS ima svoje mane zatvorenost,trosenje baterije itd. Mislim da se o ukusima ne treba raspravljati,neko voli Android ,a neko iOS.