Thursday, 29 October, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 9.3 beta donosi novi noćni režim rada – Pročitajte kako može pomoći baš vama
iOS-9.3-Night-Shift-mode-teaser-001

iOS 9.3 beta donosi novi noćni režim rada – Pročitajte kako može pomoći baš vama

Ovog tjedna Apple je developerima poslao prvu beta inačicu novog iOS 9.3 sustava a najveće iznenađenje bila je pojava nove opcije u Settings aplikaciji po imenu Night Shift mode. Pomoću ove opcije možete promjeniti gamma iznos zaslona tako da on reprodukuje hladnije ili toplije boje.

Zbog čega bi uopšte željeli da vaš zaslon izgleda kao da ima neki žućkasti filter na sebi? U normalnim uslovima zasloni emituju svijetlo plavu nijansu svijetla. Mnogi korisnici svoje iPhone i iPad uređaje koriste noću, i u mračnim prostorijama (kao kad ležite u krevetu i čekirate još jednom Instagram pred spavanje), a izloženost takvoj plavoj svijetlosti sa zaslona može škoditi vašem snu ali i očima. Bile te studije ispravne ili ne, Apple očito ne želi ništa prepustiti slučaju pa je svojim korisnicima i ovdje izašao u susret. Evo kako to izgleda u menijima:

iOS-9.3-Nifht-Shift-mode-iPod-touch-screenshot-001

Po automatici ovaj režim rada će na osnovu vremena i vaše lokacije utvrditi vrijeme svitanja pa će ujutro vaš zaslon vratiti “u normalu.” Vremena naravno možete i sami odrediti kao i pomicati ponuđeni slider na poziciju koja vam odgovara najviše. Night Shift mode će podržavati samo 64-bitni iUređaji pa ga tako neće moći korisiti vlasnici iPhonea 4s, 5, 5c, iPada 2 i prve iPad mini generacije kao i vlasnici iPod toucha 5. generacije. Oni će se i dalje morati pouzdati na jailbreak i f.lux, kao što su to činili i godinama do sada.

Iz osobnog iskustva korištenja f-lux-a i sličnih projeka na raznim uređajima mogu vam posvjedočiti da ovakav režim rada zaista godi očima kada svoj pametni telefon koristite u mraku. Kakva su vaša iskustva?