Wednesday, 28 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 9 će moći automatski oslobađati memoriju za OTA update
auto-delete

iOS 9 će moći automatski oslobađati memoriju za OTA update

iOS 9 će adresirati još jedan problem od kojeg su najčešće patili vlasnici iUređaja sa 16GB interne memorije. Prilikom OTA ažuriranja na noviju iOS inačicu je istu prvo potrebno preuzeti na uređaj. S obzirom da su firmware fileovi često jako veliki korisnici su ostajali na “slatkim mukama” što obrisati sa uređaja da bi ga mogli ažurirati.

Deveta iOS generacija ne samo da će isporučivati u vidu dosta manjih firmware fileova nego je Apple ugradio još jednu pogodnost koju je prvu uočio mladi developer Kaleb Butt. Ako nemate dovoljno prostora na uređaju da izvršite OTA update iOS 9 će ponuditi da obriše pojedine aplikacije kako bi se proces mogao dovršiti, nakon čega će aplikacije automatski biti ponovo preuzete sa App Storea. Odluka o tome da li žele obrisati te aplikacije će biti u rukama korisnika jer sa brisanjem aplikacije brišu se i njeni podaci što može biti nezgodno ako dugo igrate neku igru ili ponovo budete morali logovati na neke društvene mreže.

Update: Upravo smo saznali da će svi podaci koji su pohranjeni putem iCloud servisa biti vraćeni prilikom automatkog preuzimanja s App Stora, što znači da velika većina aplikacija koje imaju podržku za iCloud neće izgubiti informacije.

S tog aspekta ova opcija možda neće biti u mogućnosti da pomogne svim korisnicima ali je sigurno riječ o odličnoj ideji i jednom načinu da se riješi ovaj problem,