Friday, 30 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 9 je upravo dobio pravi side by side multitasking
Screen Shot 2015-06-08 at 4.30.10 PM

iOS 9 je upravo dobio pravi side by side multitasking

Apple je upravo pokazao i najavio novi multi-tasking za iPad u iOS 9 te potpuno promjenio app switcher kao što možete vidjeti sa slika. Ova funkcija će napraviti iPad još boljim za multitasking, te poslovni rad i učenje na samom uređaju. Side by side multitasking je nešto čime su se MS i Android uređaji razlikovali od iPada do sada, a sada postoji i na iPadu.

App Switcher

Potpuno redizajnirani App Switcher

iOS-9-new-app-switcher

Slide Over

Nova funkcija koja vam dozvoljava da sa strane, gestom na desno otvorite bilo koju aplikaciju dok radite u nekoj drugoj. U demu je pokazan iMessage i Twitter mada će API biti omogućen za bilo koju aplikaciju. Slide over će biti omogućen u iPad Airu, iPad Airu 2, IPad mini 2 i iPad mini 3.

Slide-Over

Split View

Split view dozvoljava da dvije aplikacije budu otvorene jedna do druge i da uporedo rade. Možete povući slide over 50/50 view ili 70/30 view. Obe aplikacije možete scrolati u isto vrijeme neoviso jednu od druge. Split view je moguć samo na iPad Air 2.

Split-View-multitasking

Picture in Picture

Ova funkcija vam dozvoljava da nastavite gledati video koji ste započeli, u bilo kojoj aplikaciji dok radite. Video ekran se može pomjerati u bilo koji dio zaslona kako vam nebi smetao. Čak ga potpuno možete pomaći da se i nevidi, te možete nastaviti slušati audio.

Screen Shot 2015-06-08 at 4.36.35 PM

Siguran sam da 13inch iPad pro o kojem smo već čuli u glasinama, sa svim ovim funkcijama dolazi do jeseni. A samo je pitanje vremena prije nego što se sve ove funkcije omouguće na svim uređajam putem jailbreaka.

Pogledajte nove funkcije u akciji.