Wednesday, 28 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 9 Proactive – Apple spin na Google Now
proactive-main

iOS 9 Proactive – Apple spin na Google Now

Jedan od glavnih dodataka iOS-u 9 je nova takozvana proaktivna inteligencija koja će vam sugerirati i odraditi određene stvari prije nego što išta dotaknete na zaslonu.

Što je Proactive?

Tako na primjer ako u jutro obično slušate glazbu preko iPhonea, sada kada ukopčate slušalice, iPhone će automatski pustiti glazbu iz vaše omiljene glazbene aplikacije. Ako koriste neku aplikaciju svako jutro, sada ćete imati link ka njoj na samom lock zaslonu, što će vam uštediti par klikova. Ako posljepodne slušate neku audio knjigu na vožnji doma, čim se priključite na bluetooth u autu, kniga će sama nastaviti gdje ste stali zadnji put.

Proactive Headphones

Ako šaljete mail nekom prijatelju ili poslovnom partneru, mail app će automatski sugerirati i druge email adrese kojima često šaljete poštu u isto vrijeme. Ako dobijete neki sastanak putem maila, iOS će ga automatski staviti u kalendar.

Ako trebate biti negdje za sat, iOS će vam sada poslati obavijest kada trebate krenuti ovisno o vašoj geografskoj lokaciji i mogućim problemima na cesti.

Proactive Calendar

Još jedna stvarčica pokazana na WWDC je, ako vas netko zove s nepoznatog broja, iOS će skenirati vaše emaile te pokušati pronaći broj i onda sugerirati tko bi mogla biti osoba koja vas zove. Ovo skeniranje i informacija se radi na siguran način, što je detaljnije objašnjeno ispod.

Ovo su samo neke od stvari koje su prikazane na konferenciji, te smo sigurni da će i druge funkcije biti integrirane. Inteligecija postaje pamentnija iz dana u dan, odnosno što duže korisite uređaj.

Razlika između Proactive i Google Now

Ako vam je ovo poznato onda ste vjerovatno koristili Google Now na Androidu ili putem Google Now iOS Aplikaicije pošto ova vrsta inteligencije postoji na Googluovom operativnom sustavu.

Međutim kao i s korištenjem Siri i novog Spotlight searcha, Appleova nova inteligencija je urađena na puno bolji način te vam za razliku od Googlea i dalje čuva sigurnost podataka te ih ne djeli s Appleom ili bilo kim drugim.

Kao što već znate Google Now skenira vaš gmail i sve osobne informacije te ih šalje u Googleove data baze. Google koristi ovu informaciju ne samo za Google Now inteligenciju već i za vaše Google.com pretrage te i za serviranje bannera i koje kakvih reklama te naravno i za mnoge druge stvari za koje nikada nećemo ni saznati. S druge stane radi akvizicije ovih informacija, Google je u mogučnosti da vam da sve Google servise besplatno.

proactive-security

Apple na drugu stranu, radi sve ovo skeniranje informacija putem ove inteligencije na samom uređaju. Informacija s vašim osobnim podatcima se nikada ne šalje Appleu ili bilo kome drugom, što je po mom mišljenju puno bolje i sigurnije. Ovo skeniranje se ni na koji način ne može povezati s vama putem Apple ID ili bilo koje druge personalne statistke koja se koristi za indentifikaciju vas kao osobe. Ostajete u potpunoj kontroli vaših informacija.

E sada je za vidjeti kako dobro će ova funkcija raditi u svakodnevnom životu i hoće li radi ovih sigurnosnih restrikcija moći i primiristati odličnom Googleu Now.

Inteligencija je postavljena kroz cijeli operativni sustav uključujući Siri o čemu smo pisali ovdje i Spotlight tražilicu o kojoj smo pisali ovdje.

Pogledajte Proactive u akciji.

Sve novosti s WWDC 2015 možete naći ovdje.

Ako želite biti obavješteni o novostima ovog tipa možete nas pratiti i putem Facebookaili Twittera.