Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Glasine >>> iOS 9 – Sigurnost, poboljšanja i novine
ios-9

iOS 9 – Sigurnost, poboljšanja i novine

Prema posljednjim glasinama s 9to5Mac bloga, nadolazeći iOS 9 će ce koncentrirati na još jaču sigurnost kao i pobošanja već postojećih funkcija, te će donjeti veoma mali broj novina u usporedbi s iOS-om 8.

Kao što se možda već i čuli, Apple bi trebao pokazati novu inačicu iOS firmwara iOS 9 (kod ime “Monarch”), na ovogodišnjoj WWDC 2015 konferenciji koja će se održavati u San Francisku izeđu 8 i 12 lipnja.

Svake godine obično u ovo vrijeme već imamo pregršt glasina o novim funkcijama iOS-a o kojima baš nismo čuli ove godine. Mi smo mislili da su zatrpane tonom informacija o Apple Satu koje su mnogim blogovima u Americi prioritet, međutim prema artiklu Marka Gurmana koji je prilično dobro konektiran s ljudima u Appleu ove godine kompanija je odlučila da ne donosi pregršt novih funkcija već da dobro ispolira one postojeće.

Nove Funkcije

Što se tiče novih software funkcija, možemo očekivati novi sistemski font, specijalno dizajniran za lakše čitanje koji je već sada na Apple Satu. Radi se o Apple San Francisco fontu. Ako imate jailbreak već sada možete instalirati San Francisco font.

san-francisco-font

Dobićemo i novu HomeKit system aplikaciju koja će dozvoljvati kontroliranje Home Kit uređaja i kućne automatizacije.

Tu je i navodni split-screen view za iPad Air i 12′ Novi iPad Pro koji će dozvoliti gledanje u dvije ili više aplikacija u isto vrijeme. Ova funkcija će biti omogučena samo na uređajima s većim zaslonom, što znači da neće biti prisutna na iPhoneu.

Poboljšanja

Rootless je novi sigurnosni sistem koji navodno treba da stane na kraju jailbreaku s kojim se uređaj neće moći root. Rootless be trebao potpuno zatvoriti ikakve mogućnosti malwara, napraviti extenzije još sigurnijima te još bolje osigurati sigurnost podataka na iOS uređajima i pri djeljenju podataka između uređaja.

Hoće li iOS 9 i rootless firmware stvarno onemogućiti jailbreak?

Ove godine će se Apple navodno pozabaviti optimizacijom za starije uređaje. Cijeli operativni sustav je restruktuiran kako bi bolje podržavao starije A5 uređaje kao iPad mini i iPhone 4S koji će također raditi s iOS 9. Za razliku od prijašnjih godina, gdje su određene funkcije ugašene na starijim uređajim, novi firmwari bi trebali podržavati sve funkcije na svim podržanim uređajima.

Mape bi trebale dobiti tranzit upute te će i Siri dobiti pobošanja koja su već viđena na Apple Satu.

icloud-drive

iCloud Drive bi također trebao dobiti velike sigurnosne dodatke, gdje Apple planira da migira back end sinkronizaciju s IMAP-a, na iCloud Drive što će učiniti sinkanje informacija puno brže a i sigurnije s obzirom da iCloud Drive ima puno bolju signurnost između uređaja i servera. Tu je navodno i iCloud aplikacija koja će vam dozvoliti da vidite sve aplikacije na iCloud Driveu ala OSX.

Kako bi popravili sigurnost i preformasu na starijim uređajima ove godine se očekuje nova inačica, prošlogodišnjeg izbačenog Swift programskog jezika, Swift 2,0 koji će uključiti code libraries u iOS. Za nas korisnike to znači brže aplikacije koje zahtjevaju manje prostora, što bi trebalo sačuvati još više mjesta za aplikacije i igrice onima s 8GB ili 16GB prostora. Navodno Apple planira da redizajnira sve sistemske aplikacije putem Swift 2,0 jezika.

I na kraju, tu je nešto pod imenom Trusted WiFi,  koji bi trebao pojačati sigurnost prometa između WiFi mreža koje nisu trusted, te ubrzati spajanje na one koje jesu trusted. Nadam se da će s novim WiFi protokolom biti ispolirani i WiFi bugovi koji se pokaziju mngim korisnicima iOSa i OSXa.

Stvarno dosta informacija da bi bile izmišljenje.

 

Update: Sada možete pročitati još novina i drugu rundu glasina o iOS 9 firmwareu ovdje.

Ako želite biti obavješteni o novostima o vašem omiljenom operativnom sustavu možete nas pratiti i putem Facebooka ili Twittera.

 

Orignalni post koji ukljčuje novine u OSX Mac operativnom sustavu možete pročitati na 9to5Mac.com stranici.

 

 

  • Rotha

    a kraj jailbreaka je poboljšanje!?!?

    • Poboljšanje za Apple. Nikako za korisnike jailbreaka. Mada čisto sumnjam da će to spriječiti hakere.