Wednesday, 28 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 9 – Siri postaje mnogo inteligentnija!
siri-ios9

iOS 9 – Siri postaje mnogo inteligentnija!

Nakon početnih hvalospjeva Siri je tokom godina postala predmet kritike pa su čak i oni okorjeli Apple fanovi priznavali kako Appleov digitalni asistent zaostaje za konkurencijom iz Google-a. Toga su svjesni i u samom Apple-u pa će tako iOS 9 inačica Siri biti inteligentnija no ikad.

vlcsnap-2015-06-08-18h35m27s185

Ključna riječ koju je Craig Federighi sinoć koristio je proaktivnost. S novom, proaktivnom, Siri vaš uređaj će razumjeti kontekstualni govor i radnje te će i sami odgovori na vaše upite biti prilagođeni tome. Zahvaljujući ovome vaš uređaj će biti svjestan vremena, vaše lokacije i drugih značajki. Kada zamolite Siri da vam pokaže fotke iz Berlina ona će vam ponuditi sve fotke koje su geo-tagane u tom gradu. Ako je zamolite da vas podsjeti da nešto uzmete iz prtljažnika sada će to biti moguće jer će Siri znati kada se nalazite u svom automobilu.

Ask-More-to-Siri

Siri će sada biti dostupna samo jednim svajpom prsta po zaslonu jer će “živjeti” na lijevoj strani Home Screen-a te će tu biti prikazane aplikacije koje najčešće koristite, osobe sa kojima najčešće kontaktirate, pretrage na internetu i druge informacije iz aplikacija. Pristup novim značajkama će putem dorađenog API imati i developeri koji će svoje aplikacije moći uvezati sa novom Siri.

screen_shot_2015-06-08_at_7.35.15_pm_1024

Ovim potezom Apple daje puno bolji odgovor na odlični Google Now servis koji takođe koristi dosta privatnih podataka i drugog kako bi korisniku ponudio što konkretnije informacije. Naglašeno je kako će Apple i dalje poštivati privatnost podataka svojih korisnika te da oni neće biti korišteni u druge svrhe.