Wednesday, 28 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 9 Spotlight dodaje Deep Linking i Kontekstualene Sugestije
spotlight-search-main

iOS 9 Spotlight dodaje Deep Linking i Kontekstualene Sugestije

iOS 9 nam donosi novi Spotlight search pun dodataka koji ćete htjeti koristiti za više stvari osim traženje aplikacija i starih sms poruka na iUređaju. Novi Spotlight ima potpuno novi grafički interface koji možete naći putem geste na desno s home zaslona, odnosno isto kao u inačicama iOSa prije iOS 7. Osim podataka koje možete pronači (vidi sliku dole), Spotlight dobiva programerski API koji će dozvoliti developerima integraciju s Spotlight tražilicom uključujući takozvano duboko likovanje.

iOS-9-Spotlight Search

Što je Deep linking?

Recimo da imate aplikaciju s kulinarskim receptima. Sada u Spotlight tražilici izravno možete potražiti recepat u toj aplikaciji. Ako postoji unutar bilo koje aplikacije koju imate, link odnosno duboki deep link će vas odvesti u tu aplikaciju izravno u taj recepat. Znači sadržaj bilo koje postojeće aplikacije će se moći pretražiti izravno iz spotlighta. Osim toga, sada postoji novo dodano software dugme “Natrag” koje će vas vratiti iz dotične aplikacije nazad u tražilicu tako da možete nastaviti pretragu ako ne nađete što vam treba.

Spotlight Search main

Ostale Sugestije

Spotlight search je sada puno pamentije te će vam čak prije nego što išta upišete u tražilicu dati kontekstualno svjesne sugestije ovisno o dobi dana i vašim dnevnim navikama na tom uređaju.

Na primjer. Na samom vrhu možete vidjeti kontakte koje često zovete. Možete vidjeti aplikacije koje često koristite. Možete naći prodavnice, restorane i mjesta relavantne tom djelu dana. Kao naprimjer kafu u jutro ili restoran na veče. Ovisno o vašoj geografskoj lokaciji možete vidjeti i najnovije vijesti koje vas zanimaju.

Osim toga Spotlight Search je sada povezan sa Siri koja je is sama dobila mnoga poboljšanja, novine i integraciju o kojima smo pisali ovdje.

Sve novosti s WWDC 2015 možete naći ovdje.

Ako želite biti obavješteni o novostima ovog tipa možete nas pratiti i putem Facebookaili Twittera.