Wednesday, 28 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS 9 – Svi detalji koje ste propustili na WWDC 2015 Keynoti
iOS-9-main

iOS 9 – Svi detalji koje ste propustili na WWDC 2015 Keynoti

Appleova WWDC 2015 dva i pol satna keynota je je zavrašena prije nekih 24 sata i nakon detaljnih članaka i zapažanja, ako je niste stigli pogledati, ovdje smo vam odlučili staviti sve iOS 9 novine na jednu hrpu uključujući mnoge detalje o kojima smo saznali kasnije.

Kao i što smo čuli u brojnim glasinama, Apple će se u iOS 9 koncentrirati, na sigurnost, ubrzanja, poboljšanja dosadašnjih funkcija međutim nam je također donio i pregšt novina. iOS 9

iOS 9 – Poboljšanja, Sigurnost i Podrška

Manji OS File, Više prostora

Imate li 4,4GB prostora na uređaju kako bi instalirali iOS 8? Ako nemate niste sami. Nekih 15% Apple korisnika nisu još probali ni iOS 8 zato što nemaju dovoljno mjesta na uređaju. Apple je kao što je i najavljeno odlučio da optimizira iOS 9 kod, te uz sve nove funkcije napravi operativni sustav za koji će vam trebati samo 1.3GB prostora za instalaciju. Radi ove optimizacije sada imate extra 3GB prostora na svom iUređaju.

Podrška za iOS 9

Podrška
Click to Enlarge

 

Svake godine kada izađe novi iOS, jedan od starijih uređaja radi hardware limitacija više ne može raditi s novim sustavom. Tako je prošle godine s iOS 8 otpao iPhone 4 a ove godine bi trebao otpasti iPhone 4S. Međutim radi optimizacije firmwara to se neće desiti te će Apple i ove godine s iOS 9 poddržavati stariju generaciju uređaja i firmware je specijalno optimiziran za njih.  Na slici gore možete vidjeti koji uređaji imaju podršku za iOS 9.

Brzina i Optimizacija

Zahvaljujući Metalu, grafičkom i CPU setu instrukcija koje je Apple predstavio prošle godine, sve iOS aplikacije koje svakodnevno koristite će sada raditi još brže i bolje zahvaljujući integraciji Metala koji pomaže pri učinkovitosti GPU i CPU čipova. Ovo je naručito dobra novost za starije uređaje koji su se malo mučili pri pritiskom iOSa 8. iOS 9 će raditi puno brže na svim uređajima a razlike će naručito biti vidljive na iPhoneu 4s i drugim uređajima te generacije.

Sigurnost vaših podataka

Sigurnost podataka

Osim sigurnosti koje koristi Siri i Proaktivni Assistent o kojima ćemo malo niže. Apple je promjenio i sigurnosnu loziku koja sada ima šest brojki umjesto četiri. Razlika za korisnike je mala, ali za brute force napade, gdje hackeri pokušaju pogoditi lozinku putem različitog software je ogromna. Umjesto 10,000 kombinacija sada postoji milijun.

Osim toga sada je ugrađen i Two-factor authentication koji bi ovakve napade praktički potpuno poništio. Oni koji kradu iPhone te ih prodaju po eBayu i ostatku neta će sada imati još više razloga da to ne rade.

Optimizacija Baterije

Apple se ove godine stvarno potrudio da optimizira aplikacije i operativni sustav kako bi izvukao svaku kap energije iz svojih baterija. Tako sada imamo i Low Power Mode i ostale naprjetke o kojima više detalja možete pročitati ovdje.

battery-life-main

Nove Aplikacije

News

Zbogom Newstand, dobro jutro novi News App. Sada vam više ne treba App store aplikacija da bi došli do najnovijih novosti. Apple je najavio odličnu i preljepu News aplikaciju koja će sada biti dio operativnog sustava. Više detalja, slike i demo novog agregatora novosti možete pročitati ovdje.

news-app

Notes

Aplikacija za bilješke je dobila velika poboljšanja uključujući share sheet, linkanje, video, slike i drugo. Više o njima možete pročitati ovdje. Notes Share Sheet

Wallet

Apple je uz poboljšanja Apple Pay, dodavanja podrške za UK i dodavanja kuponskih kartica promjenio ime Passbook aplikacije u Apple Wallet, pošto sada sve što vam ide u novčanik možete naći u ovoj aplikaciji. Naravno samo ako živite u USA ili UK. Druge države dolaze uskoro.

Move to iOS

Move to iOS je nova migraciona aplikacija koja vam dozvoljava nemoguće lak način da se prebacite s Android eko sistema na iOS 9. Ništa nećete izgubiti u procesu. Detalje, što se točno prebacuje i kako možete naći u ovom članku.

Android Migracija

Novotarije za iPad

Multi Tasking, Novi Switcher, Slide Over

Apple je možda zadnji s dodavanjem multi taskinga i split zaslona na svoje tablete, ali što su ga uradili, svaka im čast. Oba prozora možete kontrolirati u isto vrijme neovisno jedan od drugom, što nije tako na MS Surface tabletu koji je glavni suparnik iPada. Tu je i slide over funkcija, novi switcher i mnogo toga novog. Na žalost nije najavljen iPad Pro ali na kraju krajeva ovo je bila software konferencija.  Sve detalje možete naći ovdje. Screen Shot 2015-06-08 at 4.30.10 PM

Quick Type Tipkovnica

Očigledno je Apple optimizra iPad za poslovni rad a vjerovatno i za mogući 13in iPad Pro s većim zaslonom koji je još uvijek samo glasina. Osim multitaskinga, iPad tipkovnica je dobila nove alate i sugestije, novi način podcrtavanja i edita texta putem gesti, te i bolju podršku za thrid party mehaničke tipkovnice. Sve što vam je potrebno da se NE odlučite na MS Surface tablet. Sve detalje i primjere možete naći ovdje.

Shortcut bar

Inteligencija

Inteligencija je bila velika tema WWDC 2015 i iOS 9. Govorimo o inteligentnom načinu prediktivnog rada gdje telfon zna što želite uraditi i prije nego što to uradite ili potražite na način na koji to Goole Now radi već nekoliko godina.

Applova verzija naravno ne čita vaše podatke te ih ne šalje na Google servere. Inteligencija je ugrađena kroz cijeli operativni sustav i može se naći u Siri, Spotlight Tražilici i novoj Proaktivnoj asistentici.

Siri

Siri je napokon dobila novo sučelje ali što je još važnije novi mozak koji sada griješi manje od 5% vremena, što je prema izjavi Apple najniži postotak u usporedbi s drugim glasovnim asistnticama na suparničkim platformama. Osim toga mnogi noviteti su ugrađeni što se tiče vrste pitanja i integracije s drugim aplikacjiama uključujući API za programere drugih aplikacija. Sve detalje i novotarije oko Siri možete pročitati ovdje. 

Ask-More-to-Siri

Spotlight

Spotlight pretrage je također postala puno inteligentnija pa sada u sebi sadrži takozvani Deep linking, duboko likanje koje dozvoljava između ostalog pretragu sadržaja unutar aplikacija koje imate na uređaju plus puno drugih stvari. Sve detalje, primjere i demo možete naći ovdje. spotlight-search-main

Proactive Assistant

Proactive Assistant je Appleov spin na Google Now. Radi u tandemu s Siri i Spotlight tražilicom te će vam omogučiti i olakšati rad u svakom dijelu operativnog sustava. Kao na primjer, kada ubacite slušalice automatski će početi muzika koju ste već slušali.  Detalje, demo i puno više primjera svakodneven upotrebe možete naći ovdje.

Proactive Headphones

Apple Music

Nakon što su ljudi usporili s kupovinom muzike u iTunesu, i nakon što iTunes radio nije baš oduševio korisnike drugih streaming servisa poput Spotify, Rdio i Pandore, Apple se odlučio na veliki korak te je kupio i unaprjedio Beats Music streaming servis koji je potpuno preurađen kako bi postao prvak u Streaming prostoru.

Apple Music će uključiti skoro čitav iTunes katalog muzike, novi Beats 1 uživo radio stanicu s poznatim DJ ovima iz cijelog svijeta, te Društvenu Mrežu putem koje vaši omiljni artisti mogu izravno pričati s vama. Sve to možete dobiti za $9.99 mjesečno ili $14.99 za do 6 članova obitelji. Apple Music možete isprobati tri mjeseca besplatno počevši 30.6 ove godine zajedno sa novom inačicom iOS 8.4. Novi glazbeni servis je previše obsežan za krato objašnjenje i više detlja o njemu možete naći ovdje.

Screen-Shot-2015-06-09-at-7.07.19-AM

Druge Novine i Usluge

Home Kit

Home kit je dobio novi set API instrukcija koji će dozvoliti integraciju sa još više pametnih kućanskih uređaja kao, sigurnosni sistemi, brave i razno razni senzori za otkrivanje temperature, pritiska, motiona te i druge koje možete vidjeti na slici dole.  Osim toga Home Kit sada dozvoljava Secure Pairing, kontrolu pojedinačnih uređaja i kontrolu uređaja u paraovima, takozvane scene, gdje možete reći nešto poput “Vrijeme za Film” a Home Kit će uz novu integraciju sa Siri, ugasiti svijetla, Upaliti TV i Entertinament centar, spustiti zavjese i podesiti klimu na određenu temperaturu. itd. HomeKit-iOS-9

Maps and Transit

Apple je naglasio da još uvijek rade na Mapama punom parom, što se vidjelo i u zadnjih godinu dana, gdje Apple Mape prilaze sve bliže i bliže Googlu koji na njima radi već više od desete godina. S obzirom na spor i loš početak, Apple je stvarno učinio nemoguće za samo par godine. Apple Mape su sada dobile i tranzit direkcije za gradske autobuse, subway i vozove ali samo u nekoličini gradova širom svijeta. Naravno ostatak gradova će biti polako pokrivenu u budućim updateima. Transit Mape

Apple Pay i Wallet

Apple Pay je sada dostupan i u Velikoj Britaniji a Passbook aplikacija je promjenila ime u Apple Novčanik (Apple Wallet) te sada dozvoljava i kuponske kartice različitih supermarketa koje će vam automatski dati kupone i druge primamljive ponude uz sve ostalo što je već postojalo u Passbook aplikaciji. Iako su Apple Pay i Passbook aplikacija prilično beskorisne na našim prostorima, koristeći ih u više Američkih gradova i u raznim situacijama vam mogu reći da je cijela stavar izvedena fenomelano i bez greške. Kada sam prvi put kupio nešto sa Apple Payom, sav sam se naježio. Apple Wallet

CarPlay

CarPlay, Appleov sustav konektiranja iOSa u automobil je dobio par novosti. Sada se možete spojiti na CarPlay bez potrebe za kablom (Ako imate novije auto koje ima podršku za novi wireless CarPlay), što je do sada bilo potrebno. CarPlay sada također ima podršku za različite veličine auto sistem zaslona te ima podršku za aplikacije napravljene od Auto proizvođaća. Što znači da sada možete koristiti fukcije automobila putem aplikacije koja radi kroz CarPlay i nikada ne morate koristiti orignalni sustav koji dođe s vozilom.

CarPlay

Kada izlaze sve ove funkcije?

iOS 9 je već u beti što znači da ga možete skinuti ako ste developer. Svi ostali će moći skinuti public betu krajem srpnja, a sam iOS 9 operativni sustav će za ostatak nas koji ne želimo betu biti dostupan na jesen s izalaskom novog iPhonea kao i svake godine. iOS 8.4, te i Apple Music servis će izaći 30.6, kada prema glasinama Jailbreak zajednice možemo očekivati i novi jailbreak alat za iOS 8.3 i iOS 8.4.

Što reći za kraj

S obzirom da je ovogodišnja konferencija trajala dva i pol sata umjesto sat i pol i to bez onih updejta o financijama i Apple radnjama, fino je vidjeti da Apple ne samo ne usporava već i ubrzava razvoj software na svim frontovima.

Osim svega opisanog ovdje, izlazi i novi watchOS 2.0 za Apple sat sa brojnim dodatcima i aplikacijama koje će raditi bez iPhonea na samom satu. Također dolazi nova verzija OS X sustava za Macove koja donis svoj pregršt novina o kojima cemo pisati drugi put.

Apple uspješno nastavlja nadogradnju iOS-a, i mnoge od novih funkcija su bile neophodne kako bi iOS postao bliži funkcijama Androida koje su nedostajale. Uz to ne zaboravlja korisnike starijih uređaja što se vidi iz cijelog seta optimizcija urađenih na sustavu. Očigledno je da uz nove iOS korisnike, kompanija nišani na korisnike Androida koji bi eventualno mogli preći na iOS platformu s obzirom da Apple sada ima neke od Androidskih glavih funkcija kao Google Now.

Apple i dalje uzima i unapređuje ideje od najboljih App Store aplikacija a i od jailbreak zajednice te nam nastavlja donositi funkcije bez uzimanja informacija za uzvrat. Drago mi je da vidim da su i dalje fokusirani na developere i programere koji ustvari čine ovu platformu onim što je.

Recite nam što vi mislite o novim funkcijama u komentarima i javite nam što vam još nedostaje.

Sve ostale novosti s WWDC 2015 možete naći ovdje, a ako želite biti obavješteni o novostima ovog tipa počnite nas pratiti i putem Facebooka ili Twittera.