Wednesday, 28 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> iOS skriva tipkovnica koja omogućuje lakši unos teksta jednom rukom
ios-one-handed-keyboard

iOS skriva tipkovnica koja omogućuje lakši unos teksta jednom rukom

Developer po imenu Steve Troughton-Smith u zadnje vrijeme postao je poznat po svom dobrom njuhu koji mu pomaže da iz dubina iOS sustava iskopa tajne funkcije i Apple eksperimente o kojima nismo još čuli.

Prije par dana Steve je na Twitteru objavio video u kojem, putem iOS simulatora, demonstrira iOS tipkovnicu koja je prilagođena za korištenje jednom rukom. On kaže kako je ta tipkovnica sakrivena u sustavu još od iOS-a 8, što bi značilo da je Apple radio na tome da ovu opciju uvede još na modelima iPhone 6 i 6 Plus. Znamo kako su ti modeli prvi koji su se isporučivali sa zaslonima većim od 4″ i kako su mnogi korisnici mislili kako će tipkanje na njima biti otežano. Sama opcija se uključuje povlačenjem prsta sa ivice tipkovnice kada se ona pomjeri u jednu stranu i tako olakša tipkanje jednom rukom. S druge strane se ovom prilikom otkriju dodatne tipke kao cut/copy/paste.

Sada se postavlja pitanje zašto Apple nije ovu tipkovnicu učinio dostupnom za širu upotrebu svojim korisnicima. S obzirom koliko dugo se sa njom eksperimentira, te da je i dalje prisutna u programskom kodu, možemo pretpostaviti da projekat nije potpuno odbačen. U međuvremenu, ako je vaš iPhone jailbreak-an ovu tipkovnicu možete dobiti ako instalirate novi, besplatni OneHanded tweak sa Cydia dućana.