Wednesday, 28 July, 2021
Home >>> Glasine >>> Low Power Mode u iOS 9 usporava rad procesora
low-battery

Low Power Mode u iOS 9 usporava rad procesora

Još tri sata baterije, bez punjenja, dobit ćete na iPhoneu kada izaberete novu mogućnost “Low Power Mode” s nadolazećim iOS 9, o ćemu smo pisali ranije. Osim toga, developeri MacRumors-a su uz pomoć Geekbench aplikacije uspjeli izmjerili da će rad procesora biti smanjen na oko četrdeset posto za vrijeme korištenja low power modea.

Brojkama rečeno, bez aktiviranja Low Power Mode-a iPhone 6 Plus, po testu, višejezgrani procesor davat će rezultat od 1606, jednojezgrani procesor 2891, a s aktivacijom višejezgrani prikazati 1019, dok će jednojezgrani procesor dati rezultat 1751.

Slićni su rezultati i s iPhone 5s te će bez Low Power Mode-a višejezgrani procesor davati 1386, a jednojezgrani 2511, a aktivacijom višejezgrani dati će rezultat od 816, a jednojezgrani procesor prikazat će rezultat od 1751.

Kao rezultat ovog testiranja zaključuje se da će procesor iPhone 6 s iOS 9 u Low Power Mode-u grubo odgovarati radu procesera iPhone 5s bez aktivacije Low Power Mode-a.

lowe-power-bench

Testiranje su napravili developeri u njima omogućenom iOS 9 beta verzijama. Zanimljivo je da u nedavnoj puštenoj Beta 2 verziji u postavkama opisa Low Power Mode-a Apple više izričito ne spominje će njegovom aktivacijom doći do smanjenja rada performanci i mreže što je bio slučaj u iOS 9 Beta 1.

U Beta 2 opisuje da će privremeno smanjiti korištenje snage do punjenja, email se neće automatski provjeravati, već samo onda kada odete u mail aplikaciju. Pozadinski App refresh se gasi za sve aplikacije uključujući downloade i ažuriranje App Store aplikacija. Neki vizualni efekti biti će smanjeni ili isključeni.

low-power-wording

Čim je baterija na 10 ili 20 posto opcija Low Power Mode biti će automatski ponuđena, a beterija će na zaslonu biti u žutoj boji kao I njezinom aktivacijom. 

Pozitivno je to da ćete sami odlučiti o toj opciji, jer će se njegovim uljučenjem zasigurno smanjiti rad procesora. Međutim, iOS 9 će imati još trikova te će putem jačine svjetlosti i prikrivanjem zaslona software znati odrediti je li, primjerice, iPhone licem spušten na stol. Tako će spriječiti aktiviranje notifikacija i ukljičivanje zaslona, a uštedjet će jedan sat baterije. Time Apple nastavlja «brusiti» iOS 9 koji će biti službeno objavljen u nadolazeću jesen, s mogućnosti javne beta verzije slijedećeg mjeseca. O ovome ćemo se tada svi moći i uvjeriti.