Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Nove značajke iOS-a 5 koje nisu prikazane na WWDC
ios5

Nove značajke iOS-a 5 koje nisu prikazane na WWDC

Većina vas zna da je Apple prošlog ponedjeljka na dugoočekivanoj WWDC konferenciji umjesto iPhone-a 5, najavio iOS 5 i deset novih značajki o kojima smo već pisali. Između ostalog, pokazani su novi centar za notifikacije, nova kamera app i photo editovanje, novi Safari, iCloud, PC free i druge značajke. Znamo da iOS5 izlazi sa 200 novih značajki, međutim Apple je na WWDC pokazao samo 10.

Ako se pitate što je sa ostalih 190, onda ste na dobrom mjestu. Isti dan kada je objavljen iOS5, Apple je objavio programersku verziju (beta) iOS5 softwarea.

Možda već i znate, da biste skinuli ovu verziju, treba vam Apple developer account koji košta 100$.Ili ga možete besplatno skinuti preko Google-a, te isprobati na vlastiti rizik, no nećemo sada o tome.

U svakom slučaju, mnogi su se već poigrali sa iOS-om 5 te počeli nalaziti ostatak značajki koje Apple nije stigao pomenuti na konferenciji.

Ja ću vam ovdje pokazati par interesantnih stvari koje sam pronašao na netu i koje su me se dojmile kao korisne. Vrijedno je napomenuti da većina ovih noviteta već postoji u vidu tweakova u Cydia store-u, međutim, drago mi je da ih je Apple napokon dodao u svoj operativni sustav. No više o Appleovom “kopiranju” Cydia tweakova u drugom postu.

BRISANJE POJEDINAČNIH POZIVA

Jedna od sitnica koja je uvijek nedostajala na iOS-u je brisanje pojedinačnih poziva iz historije poziva. Naravno, već godinama postoje različiti jailbreak Cydia tweakovi koji rješavaju ovaj mali problem (o tome smo već pisali). Medjutim svi ti tweakovi će biti beskorisni za par mjeseci budući da će nam  iOS5  napokon dozvoliti brisanje pojedinačnih poziva.

KREIRANJE FOTOALBUMA NA iUREĐAJU

iOS 5 će nam sada omogućiti da sami kreiramo nove foto albume bez pomoći iTunes-a i PC-ja. Ove je odlična novost za sve one koji koriste iPhone kao primarni fotoaparat i imaju stotine slika na samom uređaju.

FOTOGRAFIRANJE POMOĆU SLUŠALICA

Jedna od odličnih stvari u iOS-u 5 je to da sada možete uslikati fotografije putem dugmeta za pojačavanje, tako da će ovo iskustvo više ličiti na slikanje pravim fotoaparatom. Osim toga, sada mozete okinuti sliku i dugmetom za pojačavanje na samim slušalicama. Zašto je ovo potrebno? Svaki put kada dodaknete iPhone za vrijeme slikanja, malo ga i pomaknete, što u dosta slučajeva pravi mutne slike. Ovo se naročito primijeti na HDR fotografijama. Ova opcija će omogućiti da fotkate bez doticanja samog uređaja.

KORIŠTENJE UREĐAJA ZA VRIJEME iTUNES SYNCA

Ovo je odlična vijest za sve one koji nemaju puno strpljenja. iOS 5 će vam dozvoliti da koristite vaš iUređaj za vrijeme iTunes syncanja. U slučaju da prebacujete 20 novih albuma ili neku ogromnu igricu, čak ni vrijeme potrebno da se ovaj proces završi nećete morati provesti bez iUređaja.

TONE STORE

Apple izbacuje Tone store koji će vam dozvoliti da skidate različite tonove za SMS poruke i za mail, vjerovatno i druge tonove na uređaju.

SPLIT KEYBOARD:

Razdvojena tipkovnica je pokazana na  par sekundi na WWDC konferenciji ali se meni kao korisniku iPad-a veoma svidjela te sam ju  htio izložiti ovdje onima koji nisu stigli da pogledaju dvosatnu konferenciju. Obična tipkovnica se sada jednim potezom može razdvojiti na dva dijela za lakše tipkanje u određenim pozicijama, bez odlaženja u postavke. Ako imate iPad, onda sigurno znate o čemu govorim, i znate da će nam ovo doista pomoći.


MODIFICIRANJE NOTIFIKACIJA

iOS5 dolazi sa novom vrstom notifikacija, međutim ako ste jedan od onih kojima se više sviđa stari vid notifikacija, iOS 5 dozvoljava da ostavite staru vrstu notifikacija ili čak da ih potpuno ugasite.

NOVE VIBRACIJE

iOS 4 daje mogućnost postavljanja različitih ringtonova na različite kontakte. iOS 5 će omogućiti da postavite različite vibracije za različite kontakte. Na raspolaganju ćete imati pet različitih vibracija ali osim toga možete praviti i svoje vlastite kreacije.

SMS SHORTCUTS

iOS5 vam sada daje kreiranje vlastitih SMS kratica. Kao na primjer BRB=Be Right Back ili LOL=Laughing out loud. Kada ukucate jednu od napravljenih kratica, iOS 5 će automatski napisati određenu rijec koja je spojena sa tom kraticom. Ovo će također biti odlično za dugačke riječi, ili vašu adresu te druge podatke koje često pišete.

INCOGNITO SAFARI

Nova verzija iOS 5 Safarija sada dozvoljava privatno surfanje internetom.

EMOTICONS

Sada vam ne treba ništa posebno da biste vidjeli ili koristili emoticons. iOS 5 dolazi sa ugrađenim emotikonima.

LED FLASH ALERTS

iOS 5 sada ima LED Flash notifikacije. Odnosno, sada možete podesiti da iPhone blinka kada dobijete poruku ili određenu notifikaciju. Slično Blackberryu…..

Ovo su samo neke od stotine sakrivenih značajki u iOS-u 5. Što mislite? Što još nedostaje zasad?

Nastavite pratiti Omizio putem naših Facebook i Twitter stranica za najsvježije informacije iz Apple svijeta.

  • Bignjato

    Ja nemam nigdje postavke za notifikacije?

  • Ivica Kljajić

    Lijepo lijepo… Dobro da ima toliko novih stvari odjednom a ne da moramo čekati 10 update-a iOS-a da bi kod svakoga dobili 2-3 nove stvari